Над 30 равини и техни студенти от американски организации протестираха във вторник в ООН с искане за прекратяване на огъня в ивицата Газа. Демонстрантите поискаха също от администрацията на президента Джо Байдън да позволи приемане на резолюция с подобно искане вместо да й налага вето в Съвета за сигурност на ООН, предадоха агенция Ройтерс и БТА.

Протестите бяха организирани от еврейски групи в САЩ, включително Еврейски глас за мир, Евреи за расова и икономическа справедливост и "Равини за прекратяване на огъня". В социалните медии групите обявиха, че в демонстрацията в сградата на ООН са участвали 36 равина. "Хъфингтън пост" съобщи, че равините са получили достъп до сградата като част от туристическа обиколка.

ООН поиска незабавно хуманитарно спиране на огъня в Газа на фона на огромен брой загинали във войната. САЩ обаче наложиха вето в Съвета за сигурност на ООН на резолюции с този призив, казвайки, че това ще позволи на палестинската групировка "Хамас" да се прегрупира и възстанови.

Над две трети от 193-те членки на Общото събрание на ООН подкрепиха миналия месец искане за незабавно прекратяване на огъня в ивицата Газа.

Протестиращите в сградата на ООН носеха плакати с надписи като "Байдън, светът казва спиране на огъня" и "Байдън, спри да налагаш вето на мира".

Протести с подобни искания бяха организирани напоследък в много райони на САЩ - от Ню Йорк и Лос Анджелис до Вашингтон, отбелязва Ройтерс. В понеделник демонстранти, настояващи за спиране на огъня в Газа, прекъснаха реч на Байдън в църква в Южна Каролина. Президентът каза, че е призовал Израел да намали атаките и да се изтегли "значително" от Газа.

Еврейските организации в САЩ са поделени по въпроса за реакцията на Израел след атаката на "Хамас" на 7 октомври. Изпълнителният директор на Лигата за борба с поругаването Джонатан Грийнблат определи организациите, които настояват за спиране на огъня, като "групи на омразата", които не представляват еврейската общност.