Броят на загиналите вследствие на руския удар срещу ресторант в източния украински град Краматорск е най-малко 8, ранените са 56, показва нова информация на службите за спешна помощ, цитирана от Франс прес и Ройтерс, на които се позова БТА.

Късно снощи местните власти съобщиха, че две руски ракети са поразили Краматорск, като са отнели живота на най-малко четирима души и са ранили поне 42-ма.

По последни данни загиналите са поне 8, като най-малко три от жертвите са деца, съобщи украинската служба за спешна помощ в Телеграм. "Спасителите претърсват отломките на сградата и издирват лица, които вероятно се намират под развалините", се казва още в изявлението.

Краматорск е голям град западно от фронтовата линия в Донецка област и вероятно би бил ключова мишена на евентуално руско настъпление на запад за завземане на цялата област. Той често е ставал обект на руски атаки, включително на удар по жп гарата през април 2022 г., при който загинаха 63 души.

Русия отрича да нанася удари по граждански обекти при така наречената си специална военна операция след нахлуването в Украйна през февруари миналата година.

Руската инвазия в Украйна е взела само през 2022 г. най-малко 82 000 жертви, съобщи Институтът за икономика и мир (ИИМ) в своя Глобален индекс на мира, публикуван в Лондон. Това поставя този военен конфликт на второ място в печалната класация на института. През миналата година най-много жертви е взел конфликтът в Тигре в Етиопия, където по официални данни са били убити повече от 100 000 души.