Испански съд днес обяви нова присъда на рапъра Пабло Хасел, чието задържане във вторник за противодържавни туитове предизвика протести и сблъсъци в страната, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Хасел сега е осъден на две години и половина затвор за заплашване на свидетел в процес срещу двама общински полицаи, съобщи съдът в родния му град Лерида в Североизточна Испания, който е взел решението на 12 февруари, но го оповести чак днес.

В присъдата се казва, че през октомври 2017 г. рапърът е публикувал в Туитър снимката на свидетеля и заявил, че полицаите го подкупили да свидетелства в тяхна полза. Два дни по-късно Хасел срещнал свидетеля в бар, опитал се да го удари и крещял: "ще те утрепя, копеле, ще ти видя сметката".

Сегашното решение е на ниво апелативен съд след присъда на първа инстанция. Рапърът все още може да сезира касационния съд.

Във вторник Хасел вече беше задържан, за да излежи присъда от девет месеца затвор за възхвала на тероризма и обиди и клевети към държавни институции след редица туитове срещу полицията и монархията в Испания.

Задържането му във вторник предизвика сблъсъци по време на демонстрации в негова подкрепа в Барселона и други градове на Каталуния, които в сряда обхванаха и други части на страната, включително Мадрид.

Над 60 души са арестувани, а няколко десетки са ранени, включително младо момиче, което е загубило око в Барселона.

Пабло Хасел вече е бил осъждан за нападение над журналист и за възхвала на тероризма в песните си, в които се призовава към екзекуции с изстрел в тила или самоубийствени атентати срещу политици.