Атаката е станала малко след полунощ пред джамията в лондонския район Финсбъри парк.

"Един човек загина на място. Осем души, пострадали при нападението, бяха откарани в три болници, а на двама души беше оказана медицинска помощ на място", се казва в съобщението на полицията, цитирано от Ройтерс и БТА.

Нападателят - 48-годишен мъж, бил задържан от минувачи, след което бил арестуван от полицията и отведен в болница, за да се прецени психическото му състояние.

Няма данни за пострадали българи

Посланикът ни в Лондон Константин Димитров увери, че в посолството следят ситуацията и нямат информация за пострадали българи.

"Идентификацията на възможни жертви, било то убити, било просто ранени е бавен и деликатен процес - добави по БНТ българският дипломчат. - Не може да се очаква информация в близките часове, както показва практиката при предходни атентати."

Британският Съвет на мюсюлманите определи случилото се като "терористично нападение срещу богомолци".

"От свидетелства на очевидци изглежда извършителят е бил мотивиран от ислямофобия", заяви генералният секретар на съвета Харун Хан в комюнике, публикувано в Туитър.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че полицията разследва случая като възможно терористично нападение.

АФП припомня, че в свещения месец рамазан вярващите мюсюлмани отиват в джамиите след ифтар - прекъсването на постите след падането на нощта - за да се помолят около полунощ.

Тереза Мей: Това е ужасяващо

Британската министър-председателка Тереза Мей бе информирана за нападенията с превозно средство и с хладно оръжие срещу богомолци, излизащи от джамия, предаде Ройтерс.

Мей заяви, че мислите й са с ранените.

"Това е ужасяващо. Всички мои мисли са с ранените, с обичните им хора и със спасителните екипи, работещи на място", гласи нейната декларацията.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви:

"Силно съм шокиран от случилото се във Финсбъри парк тази нощ. Мислите ми са с хората и с общността, засегната от това ужасяващо събитие".