Зад блясъка на гладко протичащия Мондиал в Русия стоят легиони от работници мигранти от Централна Азия, които построиха стадионите и ги поддържат в работно състояние, обслужват търговските щандове и почистват след феновете, които се веселят по улиците.

Те се сред милионите мигранти, които вършат нискоквалифицирана работа из цяла Русия, изправени пред обичайния полицейски тормоз и етническа предубеденост. Те са обвинявани, че подриват заплатите и правят терористични заговори, но за разлика от Европа и САЩ, никой не говори за построяването на стена, която да ги спира. Така е защото те са опора на икономиката и помагат на геополитическата стратегия на Владимир Путин - без тях Русия можеше изобщо да не успее да приеме Световното първенство по футбол.

В градовете, където се играе футбол от световна класа, облечените в оранжево работници мигранти си правят селфита с феновете, и успяват да зърнат моменти от мачовете, изпратени от телефоните на техните колеги, или да гледат повторенията пред телевизора в общата спалня, след 12-часова смяна. Няма да ги чуете да се оплакват.

"Тази страна ни прие и ни даде работа", каза Бобур Улашов, който е напуснал селото си в Южен Узбекистан преди пет години в търсене на работа. Днес 37-годишният работник събира боклука със своята назъбена метална лопатка и вади кутии от бира от храстите в московската официална зона за фенове.

Той няма почти никакви контакти с тълпите от зрители - "те виждат оранжевата жилетка и ме подминават", свива рамене той. Но той не се колебае, когато го питат, кого подкрепя: "Русия. Кой друг?"

Русия осигурява работа на хора като Улашов, който изпраща всеки месец по 100-200 долара у дома си на 6-годишния си син, съпругата, родителите и роднините. Хора като Улашов предоставят на Русия евтина работна сила за подготовката на Световната купа.

"Имигрантите представляват основната работна сила" за построяването на стадионите и транспортната инфраструктура за турнира, каза Валерий Соловей, преподавател в московския институт за международни отношения МГИМО и експерт по миграция и национализъм. "Без работници мигранти Русия нямаше да може да построи всичко това толкова бързо", добави той.

Въпреки обещанията на футболния ръководен орган ФИФА, работата не винаги е била безопасна или хуманна.

От Международната федерация на строителните работниците казват, че 21 души са загинали на строителните площадки на Световната купа. Международната правозащитна организация "Хюмън райтс уоч" е отчела хиляди оплаквания от работещите на обекти на Мондиала и е констатирала, че мнозина изобщо нямат трудови договори, а някои са работили при температури от минус 25 градуса по Целзий, с една почивка през 9-часова смяна.

"Нарушенията включват неизплащане на заплати, сериозни закъснения в тяхното заплащане, много рискови условия на труд на много обекти, а също санкциониране на работниците, които се оплакват", каза Юлия Горбунова от московското бюро на организацията.

Организационният комитет на Световното първенство в Русия казва, че работи с ФИФА по система за инспекции, за да се изкоренят предполагаемите нарушения на трудовото законодателство, а ФИФА каза миналата година, че е видяла рязък спад в "броя на проблемите" на руските строителни площадки, след инспекциите. Нито руските организатори, нито ФИФА са представили данни за това, което са констатирали, а и не казват дали някой е бил осъден.

Това буди тревога както за руските работници, така и за Световното първенство през 2022 г. в Катар, където работниците мигранти извършват почти цялата неквалифицирана работа и имат малко законови права.

Мигрантите от обслужващия персонал на стадиона "Лужники", основното московско спортно съоръжение с капацитет от 81 000 места, твърдят, че условията им на работа са добри - 30 000 рубли (470 долара) месечна заплата по време на турнира, с един или два почивни дни на седмица. Но повечето не искат да се публикуват истинските им имена от страх, че работодателите им ще ги накажат.

Гафиржон Курбонов не се страхува да говори. Той работел по асфалтирането на улици в Санкт Петербург, когато руските градове се привеждаха в добър вид преди Мондиала, а сега работи като сертифициран шофьор на такси в Москва. Съпругата и двете му малки деца са се присъединили към него, и сега той иска да се установи тук.

"Бизнесът процъфтява. Има толкова много фенове от чужбина", каза той забързано, на руски с таджикски акцент. А след като свърши Световното първенство? "Винаги ще има работа", смята той.

Много по-трудно от получаване на разрешително за работа и справедливо заплащане е преборването на дискриминацията. Служителите на правоохранителните органи, пазещи метрото, методично спират хора от Средна Азия за проверка на багаж и документи, игнорирайки онези с по-славянски черти.

Руските власти казват, че проверките на багаж и документи са част от всеобхватните мерки за сигурност, необходими за защита на страната.

Когато Русия изпадна в рецесия заради западните санкции по повод анексирането на Крим, върху дошлите от Централна Азия беше хвърлена вината за подриване на заплатите, пренасяне на тероризъм и битовата престъпност.

След като киргизки шофьор на такси удари пешеходци близо до Червения площад в началото на Мондиала, социалните мрежи гъмжаха от обидни коментари за "гастарбайтерите", които стават терористи, въпреки че руските власти твърдяха, че това е само инцидент със заспал шофьор.

В миналото обаче работниците мигранти от Централна Азия бяха свързвани с ислямския екстремизъм. "Усещайки социален натиск, те се радикализират", каза Соловей. Дискриминацията "поражда чувство на протест".

При все това, когато националистически политици агитират за въвеждане на визи за цетралноазиатските работници, правителствените представители възразяват, страхувайки се, че това ще струва на Русия влиянието й в стратегически район. И дебатът бързо затихва.

В Русия има най-много работници мигранти в сравнение с всяка друга държава в Европа. Соловей казва, че са около 6 милиона според официалната статистика, но 10 или 11 милиона по неофициални данни. Повечето идват от бившите съветски републики в Централна Азия, древните градове на пътя на коприната в Узбекистан, обеднелите долини на Таджикистан по границата с Афганистан.

Някои се заселват в Русия и стават част от пейзажа на мултиетнически градове като Москва. Други остават за дълго гастарбайтерите, връщайки се у дома всяка година, за седмици или месеци понякога, и изпращат пари, които представляват съществен дял от бюджетите на централноазиатските държави.

Уличната метачка от Киргизстан на име Гюлнара гордо показва на телефона си снимки на големите си деца у дома, които се надява да види това лято. Това й дава сили да се справи с предизвикателството по чистенето на боклука, оставен от футболни фенове на историческите улици край Червения площад.

На стадиона в Санкт Петербург, работник по поддръжката чака плахо в коридора, когато феновете се изсипват след мача от първия кръг между Русия и Египет. Гледайки ликуващите лица на руснаците, той разбира, че домакините са спечелили, но трябва да пита минувач за резултата.

Ремонтирайки плочките само на около 10 метра от трибуните, той няма представа какво се е случило вътре.

Превод БТА