Руският президент Владимир Путин призова в сряда за "твърд" отговор на действията на чуждестранните специални служби, които според него се стремят да дестабилизират Русия, като помагат на украинския режим, предаде Франс прес.

"Киевският режим с пряката подкрепа на чужди специални служби пое по пътя на терористичните методи, практически на държавния тероризъм", каза Путин във видео обръщение по повод Деня на служителите по сигурността.

"Опитите на чуждестранните специални служби да дестабилизират политическата и социалната ситуация в Русия трябва да бъдат твърдо прекратени", подчерта руският държавен глава.

Междувременно бивш руски войник, потърсил убежище в Нидерландия, иска да свидетелства пред Международния наказателен съд (МНС) за военни престъпления на Русия, на които е бил свидетел, докато се е сражавал в Украйна, каза нидерландски съдебен източник пред Ройтерс.

60-годишният мъж, който се представя в нидерландските медии като Игор Саликов, каза, че от 2014 г. е бил член на подкрепяните от Русия сили на самопровъзгласилата се Донецка народна република в Източна Украйна и е работил като инструктор в частната наемническа групировка "Вагнер" в Украйна.

Ройтерс не можа да провери независимо дали Саликов наистина е заемал такива постове в проруските сепаратистки сили или във "Вагнер".

Главният украински прокурор за военни престъпления Юрий Белоусов каза пред агенцията, че Саликов вече е бил във връзка с украински прокурори повече от шест месеца и е дал показания.

"Той даде важни показания, някои от които вече са потвърдени, за нахлуването на 24 февруари 2022 г. Той съобщи за някои военни престъпления, които разследваме, а някои са вече потвърдени", посочи Белоусов в текстово съобщение до Ройтерс

Русия категорично отрече да е извършила зверства или да е взимала на прицел цивилни в Украйна, припомня БТА.

В интервю, излъчено в понеделник, Саликов каза пред нидерландска телевизия, че той е готов да сътрудничи изцяло на МНС и лично е бил свидетел на "жестокости срещу цивилни".

Прокуратурата на МНС потвърди вчера, че е получила информация от Саликов, но добави, че не може да даде допълнителна информация.

"В съответствие с поверителността на дейността си (...), Службата не е в състояние да потвърди или отрече дали лицето е ангажирано като потенциален свидетел или в каквото и да е друго качество", обяви неин говорител.

Съдът в нидерландския град Хага продължава разследване на предполагаеми военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени в Украйна.

През март МНС издаде заповеди за арест на руския президент Владимир Путин и детския омбудсман Мария Лвова-Белова по обвинения във военни престъпления, свързани с отвличането на украински деца. Кремъл отхвърли тези обвинения.

В пост в "Телеграм" правозащитната група Gulagu.net написа, че Саликов не е бил приет от МНС след пристигането си в Нидерландия в понеделник, тъй като прокурорът при съда и съдиите не са били още готови да го разпитат. "Те не го очакваха", каза Gulagu.net.