Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че е готов да се срещне с американския президент Доналд Тръмп както във Вашингтон, така и в Москва, където вече е поканил да дойде колегата си. За това държавният глава на Русия говори на пресконференция по време на срещата на БРИКС.

"Готови сме да поканим президента Тръмп в Москва, той вече има такава покана, говорихме за това с него, подчерта Путин, цитиран от ТАСС. Готов съм да отида и във Вашингтон, ако бъдат създадени подходящи условия да свършим работа, добави той.

Путин за пореден път изтъкна, че срещите с Тръмп са полезни не толкова за Русия и САЩ, но и за цяла Европа, за целия свят.

Руският президент подчерта "големия плюс" на американския лидер: неговият стремеж да изпълнява обещанията си, дадени преди всичко пред избирателите.

Самият Тръмп обяви, че е поканил Путин във Вашингтон през есента, за да "продължат диалога" и увери, че очаква с нетърпение втората им среща. Поканата била отправена от съветника по националната сигурност в Белия дом Джон Болтън. Според говорителката на Белия дом Сара Сандърс подготовката за тази втора президентска среща "вече е в ход".

В сряда обаче от Белия дом обявиха, че срещата ще се състои догодина. Мотивът бе, че разследването за руска намеса в изборите в САЩ и за съглашателство между екипа на Тръмп и Кремъл трябва да приключи преди това, за да не влияе на разговорите между двамата президенти.

Путин и Тръмп се срещнаха на 16 юли в Хелзинки и демонстрираха необичайно единство по ред въпроси, включително по обвиненията за руска намеса в американските президентски избори. Американският президент бе разкритикуван в родината си, защото  изявленията му бяха сметнати за прекалено отстъпчиви спрямо Путин и Русия.