Руският президент Владимир Путин каза днес в телевизионно интервю, без да привежда доказателства, че западните сили са издигнали за президент на Украйна човек от еврейски произход, какъвто е Володимир Зеленски, за да прикрият героизирането на нацизма, предадоха Ройтерс и БТА.

Путин отговаряше на въпроси на руския журналист Павел Зарубин по време на заседание на руския организационен комитет "Победа" и изказването му беше излъчено по руската държавна телевизия.

"Западните покровители поставиха начело на съвременна Украйна човек, който е етнически евреин, с еврейски корени, с еврейски произход. И по този начин, по мое мнение, те като че ли прикриват тази античовешка същност, която е заложена в основите на съвременната украинска държава", каза Путин и допълни: "Това прави ситуацията във висша степен отвратителна поради факта, че етнически евреин прикрива героизацията на нацизма и прикрива онези, които на времето са ръководили Холокоста в Украйна, а това е унищожение на 1,5 милиона души".

Според руския лидер това най-добре се разбира от редовите граждани на Израел. "Погледнете, моля, какво говорят те в интернет", посъветва той, цитиран от ТАСС.

Путин уточни, че е имал предвид цивилните, унищожени от нацистите, и техните колаборационисти по време на Втората световна война в Съветския съюз. "Оказва се, че това са над 13 милиона души. Чак след това отделно беше зададен въпросът по повод трагедията на Холокоста и убийството на евреи", добави той.

Според ТАСС на заседанието на комитет "Победа" Путин е посочил исторически факти за репресиите на територията на Украйна. "Това са милион и половина души - жени, старци, деца, ако общо през Холокоста от нацистите са били унищожени 6 милиона, то една четвърт, или 25 процента от евреите, са били унищожени в Украйна. 

Като оправдание за инвазията си в Украйна, която нарича "специална военна операция", Русия обвинява украинските лидери, че са неонацисти и извършват геноцид над рускоговорящите в Украйна - твърдение, което Киев и западните държави отхвърлят като неоснователен претекст за заграбване на територии, отбелязва Ройтерс.

Зеленски, който казва, че братята на дядо му са били убити по време на Холокоста, неведнъж е отричал като безпочвени обвиненията, че подкрепя неонацисти в Украйна.