Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва никога не е отказвала преговори с Украйна, но Киев трябва изрично да заяви, че е готов за тях. Той е заяви това на среща с Александър Лукашенко, съобщи Интерфакс.

"Никога не сме отказвали да преговаряме, така че ако другата страна иска, нека го направи. Да го каже. Ето, аз го казвам, а от другата страна нещо не се чува", каза Путин.

Руският президент коментира и думите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който заяви, че Владимир Путин сега не се интересува от "конструктивна дипломация". "За танго са нужни двама", каза Блинкън за възможните преговори.

В отговор Путин заяви, че "тангото - това е нещо хубаво, но за Украйна е важно да не забравя гопака (украински народен, изначално казашки, танц)".

"В противен случай те постоянно ще танцуват по чужда свирка и по чужда мелодия. А накрая по един или друг начин всички ще трябва да играят бариня или в най-добрия случай казачок (руски народен танц, игриво изобразяващ конфликт между мужик и господарката му, в който той се опитва да я умилостиви - б.р.)... Що се отнася до американците, те не могат да го танцуват това танго. Това е прекрасна музика, движенията са красиви. Но САЩ се опитват да решат всичко от позицията на силата - било чрез икономически санкции, било чрез финансови ограничения, било чрез заплаха или използване на военна сила. Те се опитват да учат някого, но не знаят как да го направят или не искат", каза руският президент.

Кремъл неведнъж е заявявал, че не вижда възможност за преговори с Украйна. На 11 септември президентският говорител Дмитрий Песков заяви, че "към момента не е имало и няма предпоставки за възобновяване на преговорния процес", като добави, че руската страна и Путин "от самото начало са запазили откритостта си за преговори".

Украинският президент Володимир Зеленски пък заяви, че войната ще продължи, "докато Русия остава на украинска територия". Според него едно споразумение, постигнато чрез преговори, няма да бъде постоянно. Той също така отбеляза, че тези, които решават да разговарят с Путин, "се самозалъгват".