Президентът на Русия Владимир Путин внесе в Държавната дума законопроекта, според който Москва прекратява участието си в договора със САЩ за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия, съобщи председателят на парламента Вячеслав Володин, информира ТАСС.

Решение за евентуалното руско завръщане занапред ще взема само руският президент, предвижда документът. Думата ще го гласува в сряда, съобщи Володин, след което ще бъде внесен в Съвета на федерацията.

Договорът между САЩ и Русия предполага съкращение на ядрените арсенали на двете страни. За прекратяването на руското участие обяви по-рано днес Путин по време на годишното си обръщение.

От Кремъл заявиха, че не са уведомили предварително Вашингтон за решението си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че главната цел на Русия с този акт е да гарантира, че ядреният паритет със САЩ продължава да се зачита, предаде руската агенция РИА "Новости", информира БТА.

Песков направи това изявление часове след като руският президент Владимир Путин каза, че Русия ще преустанови временно участието си в договора "Нов СТАРТ".

Договорът "Нов СТАРТ" е последният останал в сила договор за ядрените оръжия между Русия и САЩ - двете най-големи ядрени сили в света.

Путин отмени във вторник и закон от 2012 г. относно руската външна политика, в който се споменава договорът "Нов СТАРТ".

Песков анонсира, че Кремъл ще обнародва нова Концепция за външната политика на Русия през следващите дни.

САЩ коментираха по-рано след заявката на Путин за напускане на ядрения договор, че за тях остава неясен ефектът от изявлението на Русия за преустановяването на участието ѝ в "Нов СТАРТ" за контрол на стратегическите нападателни оръжия, каза говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от Ройтерс.

"Не е ясно дали ще има практически ефект", каза Прайс в ефира на Си Ен Ен. САЩ обявиха публично тази година, че Русия не изпълнява договора "Нов СТАРТ". Той допълни, че в такъв случай Вашингтон ще наблюдава какви стъпки всъщност ще предприеме Москва. Прайс заяви, че страната му не е видяла никаква причина, за да промени ядрената или стратегическата си позиция.

Президентът Байдън пък в речта си във Варшава тази вечер критикуваше през цялото време Путин, но не спомена нищо за преустановяването на действието на договора "Нов СТАРТ".