Руският президент Владимир Путин заяви на обща пресконференция след днешната си среща с беларуския си колега Александър Лукашенко в Минск, че Русия не иска да поглъща Беларус. Руският лидер добави, че "врагът", който той не назова, иска да попречи на интеграцията между двете държави, предаде Ройтерс.

"Русия няма интерес да поглъща никого", каза Путин. "Просто в подобно нещо няма никаква целесъобразност", каза той на пресконференцията с Лукашенко.

Беларуската опозиция, повечето представители на която или се намират в затвора, или в изгнание, или гласът им е заглушен, се опасяват, че страната им е подложена на пълзящо руско анексиране.

Беларуският президент, от своя страна, нарече руския си колега "по-голям брат" и похвали Русия, че е протегнала ръка на страната му, осигурявайки ѝ нефт и газ на преференциални цени.

През февруари Москва използва територията на Беларус като плацдарм за неуспешното настъпление на руската армия към Киев, а през последните месеци се наблюдава съвместна руско-беларуска военна активност, отбелязва Ройтерс.

Началникът на обединения щаб на украинските въоръжени сили ген. Сергий Наев заяви, че според него предмет на днешните преговори между Путин и Лукашенко ще бъде "по-нататъшната агресия срещу Украйна и участието в по-широк план на беларуските въоръжени сили в операцията срещу Украйна". Той добави, че по мнение на украинските военни става дума и за участие на беларуски войски "на терен".

Путин заяви, че Русия и Беларус ще продължат практиката на постоянни общи военни учения, както и подготовката на беларуски летци за самолети на беларуските военновъздушни сили, преоборудвани така, че да могат да носят ядрени бойни глави. Лукашенко от своя страна каза, че Минск не е в състояние да брани суверенитета си без Москва, и добави, че страната му е поставила на бойно дежурство руски ракетни комплекси С-400 и "Искандер", предаде ТАСС.

Путин потвърди също намеренията догодина на Международната космическа станция да бъде изпратен беларуски космонавт.

Нито един от присъстващите журналисти на общата пресконференция не зададе на Путин и Лукашенко - който многократно е заявявал, че страната му няма да бъде вкарана в конфликта в Украйна - въпрос конкретно за войната. Отговорите им като цяло бяха посветени на все по-тясното икономическо и отбранително сближаване между страните им (които официално се намират в съюз помежду си, известен като Съюзна държава) и на вчерашния финал на Световното първенство по футбол в Катар, отбелязва Ройтерс.

Лукашенко обяви, че двете страни са се договорили за нова цена на газа, но не пожела да уточни каква е била старата.

В икономически план руският президент обяви, че двете страни се противопоставят на санкциите уверено и ефективно, и изрази очакване стокообменът между двете държави за тази година да достигне 40 милиарда долара. По думите му Русия и Беларус са осъществили около 600 от общо 1000 проекта по линия на интеграционните си планове, което означава реализация от около 60 процента.