Руският президент Владимир Путин заяви, че контранастъплението на украинската армия, което започна през юни, не е успешно, предаде Франс прес.

"Всички опити на противника да пробие защитата ни (...), особено като използва стратегически резерви, не успяха за целия период на офанзивата. Противникът няма успех", смята Путин.

Руският президент каза това в интервю за телевизия "Россия-1", което бе излъчено днес. В интервюто Путин оценява ситуацията на фронта като "положителна" за руските сили, допълва БТА.

"Войниците ни проявяват героизъм. Неочаквано за противника, в някои сектори те дори преминават в настъпление и заемат по-благоприятни позиции", твърди руският лидер.

Русия струпва в Бахмут свои елитни подразделения и се окопава в града, заяви говорител на украинските сили

Русия струпва в Бахмут свои елитни подразделения и се окопава в града, заяви говорителят на източното военно командване на Украйна Сергий Черевати, цитиран от украинската новинарска агенция УНИАН.

В района на Бахмут, на северния и на южния фланг, нашите сили продължават да оказват натиск на противника, инициативата е на нашите подразделения, каза Черевати в ефира на украинска телевизия.

Съобщава се, че в Бахмут воюва подразделение на руския армейски резерв БАРС, подразделение "Шторм-Z", подразделения на специалните сили на Русия, както и на руските въздушно-десантни войски. Бахмут има за Русия не само военно, но и пропагандистко значение, отбелязва УНИАН, като цитира думи на Черевати в този смисъл.

Снимка: АР/БТА

Като цяло врагът се опитва да използва всички елементи на отбраната. Русия струпва най-добрите си подразделения в Бахмут, усилено се окопава и с това ясно маркира желанието си да удържи града, както по-рано с всички сили се опитваше да го превземе, казва Черевати. "Бахмут освен военно значение има и не по-малко пропагандистко значение, тъй като за него бяха жертвани много хора и техника. По тази причина, ако този град символ бъде загубен бързо, то това за тях би било върхът на позора", пояснява украинският военен говорител.

Украйна заяви днес, че войските ѝ напредват в региона на град Бахмут, за който Русия заяви през май, че е бил превзет от руските сили, предаде Франс прес.

"Постепенно напредваме в региона на Бахмут", заяви в "Телеграм" украинската заместник-министърка на отбраната Ганна Маляр.

"Ежедневно напредваме по южния фланг в региона на Бахмут. На северния фланг се опитваме да задържим позициите си, врагът атакува", съобщи още Маляр.