Украинските опити за контранастъпление в Запорожието се засилиха, но в нито една част на фронта в това направление, където през последните дни бойните действия се активизираха, Въоръжените сили на Украйна нямаха успех. Това каза днес руският президент Владимир Путин пред руската телевизия в рамките на срещата на върха "Русия-Африка", цитиран от ТАСС и Ройтерс.

"В нито един участък на бойните действия противникът нямаше успех, всички опити за контранастъпление бяха спрени, противникът бе отблъснат, понясайки големи загуби", подчерта Путин.

Украинските военни се опитаха днес да си приберат изоставената повредена техника, ранените и телата на загиналите, които "вчера оставиха на бойното поле", но бяха разпръснати от руските войски", каза руският президент и добави, че в сряда е имало сериозни боеве.

Пригожин се срещна с африкански лидер в Санкт Петербург

Ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин се появи в кулоарите на срещата на високо равнище "Русия-Африка" в Санкт Петербург, месец след бунта му срещу военното ръководство в Москва, съобщиха руски източници, цитирани от ДПА и БТА.

Началникът на руския културен център в Централноафриканската република (ЦАР) Дмитрий Сити публикува днес снимка във "Фейсбук", на която Пригожин разговаря с посланика на африканската страна в Санкт Петербург.

Посланикът публикува първата снимка от срещата с него, написа Сити. Групировката на Пригожин "Вагнер" действа в ЦАР.

Според публикацията Пригожин е останал в родния си град Санкт Петербург дори след краткия бунт на 24 юни. Руският президент Владимир Путин участва в срещата с африканските лидери, която ще продължи до утре.

Началникът на "Вагнер" за момента не е дал изявление, а снимката бе многократно споделена в социалните мрежи, включително в канали, близки до "Вагнер". Местните медии обаче съобщиха, че Пригожин се е срещнал с посланика на ЦАР е провел срещата в своя хотел "Трезини", а не в самия "Експофорум", където се провежда срещата на върха.

Силите на Пригожин са разположени в много африкански държави и наскоро армията му бе преместена в лагер в Беларус, за да представлява руските интереси там в допълнение към собствените си бизнес интереси.