Появата на резултатите от специалната операция може да се окаже продължителен процес, заяви днес президентът на Русия Владимир Путин на среща с членовете на Съвета по правата на човека.

Той нарече появата на нови региони в Русия и превръщането на Азовско море във вътрешно море "важен резултат от специалната военна операция".

Путин заяви също, че може да бъде създаден общ орган или държавна комисия, която да регистрира престъпленията на Киев. Не е трудно да се идентифицират тези, които стрелят по жилищните райони на Донецк, каза Путин.

От 300 хил. мобилизирани 150 хил. са в зоната на бойните действия. От тези 150 000 души половината, 77 000, са непосредствено на фронтовата линия. "Останалите са на втора и трета линия, изпълняват основно ролята на териториална отбрана или преминават допълнително обучение", каза Путин.

Останалите 150 000 мобилизирани изобщо не са в групата, те все още са на полигони в Русия. "Това е така нареченият боен резерв, половината от всички мобилизирани", каза Путин. "Да се говори за допълнителни мобилизационни мерки просто няма смисъл. Не е необходимо държавата и Министерството на отбраната да правят това днес", каза руският президент.

Твърденията, че в Русия има някакви "лагери" за дезертьори, са глупости и лъжи, каза още Путин.

Освен това той коментира това, че много хора, които са емигрирали от Русия: "Може би някой смята, че това не е неговата страна".

Русия ще продължи последователно да се бори за своите национални интереси - първо с мирни средства, а ако това не успее - с всички налични. "Не става дума за това, че смятат жителите на Донецк за хора втора категория, а за това, че те смятат Русия за държава втора категория, която няма право да съществува", каза Путин.