Руският президент Владимир Путин шеговито помоли беларуския си колега Александър Лукашенко "да не бъде алчен" и да достави яйца на Русия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Шегата бе отправена вчера по време на срещата на върха на Евразийския съюз, провела се в Санкт Петербург.

Лукашенко спомена, че Беларус почти на 100% се снабдява със собствени продукти. Страната сама покрива вътрешните си нужди от зърно, свинско месо, птиче месо, мляко, зеленчуци, растителни масла и други стоки, изброи ръководителят на беларуската държава. След кратка пауза той назова сред тези продукти и кокошите яйца, като се усмихна и погледна към руския лидер.

Руският президент тогава се пошегува: "Дайте ни малко! Не бъдете алчни".

В последно време Русия изпитва недостиг на кокоши яйца, което доведе до драстично покачване на цените. По данни на руската статистическа служба Росстат през ноември яйцата са поскъпнали с 15,07% в сравнение с октомври, а от началото на годината цената им се е увеличила с 36,54%. Ситуацията вече привлече вниманието на различни агенции. Путин дори се извини на руснаците за проблема по време на годишната си пресконференция и пряка линия със сънародниците му на 14 декември, като обясни ситуацията с провал в работата на правителството.

Руското министерство на земеделието съобщи, че цените на яйцата се очаква да се стабилизират след Нова година благодарение на увеличеното вътрешно производство и вноса от приятелски страни с нулево мито.