Президентът на Русия Владимир Путин на срещата с ректори на ВУЗ разказа за това, как младите специалисти са работили над създаването на новото въоръжение и за седем години са създали изключително мощна, най-съвременна в света бойна ударна система, съобщи РИА Новости.

"По повод на взаимодействието на ВУЗ-овете и предприятията на отбранително-промишления комплекс вие казахте, че това е сложно да се организира. А какво му е сложното? Обратно, на мен ми се струваше, че там работата вече върви", заяви Путин, обръщайки се към ректора на Московския държавен технически университет Бауман Анатолий Александров.

По думите на Александров дадената работа не е проста, много е отговорна и не всички могат да я организират.

"Ние някога провеждахме изследвания, но малко сме университетите, които можем да участваме, по-рано участваха десет пъти повече. Ето каква е работата", поясни Александров.

На свой ред Путин отбеляза, че е помолил Александров да конкретизира проблема за да бъде решен.

"Аз, обратно, честно казано, имам в този смисъл положителни, и опит, и знания. Аз вече, според мен, даже публично казах, и в посланието говорих за това: у нас се създават много съвременни, уникални, абсолютно нямащи аналог е света системи за въоръжение. Една от тези системи беше създадена от много млад екип. Когато се срещнах с тях - ние им дадохме и Държавна награда, и дойдоха съвсем млади хора - аз ги питам: а вие откъде се взехте? Те казват: когато започнаха да плащат грантове, ние с цялата група дойдохме от ВУЗ-а, създадохме колектив. И в течение на седем години те създадоха тази изключително мощна, най-съвременна в света ударна бойна система", разказа президентът.

Той подчерта, че ако са необходими мерки за продължаване и интензификация на такава работа, трябва да му разкажат за тях.