Руският президент Владимир Путин заяви, че страната отново е изправена пред преки заплахи за сигурността, но има примери за смелост и готовност да се отстоява истината. Той заяви, че руските жени имат значителен принос за развитието на държавата и за постигането на общонационалните цели.

"В момент, когато Русия отново е изправена пред преки заплахи за своята сигурност и суверенитет, виждаме много примери за смелост и решителност, кураж, готовност да се отстоява истината, да се защитават хората и самото бъдеще на нашата държава - такова бъдеще, от което самите ние се нуждаем", каза Путин.

Поздравявайки и награждавайки отличените руски жени, той подчерта, че те са постигнали сериозни, значими резултати във всички професии.

"Скъпи приятели, вашите таланти, знания, компетентност, отговорност, ангажираност имат огромен принос за развитието на нашата страна, за постигането на националните цели, за създаването на достойно бъдеще за новите поколения", добави Путин.

Руският държавен глава връчи ордени и медали за голям принос в здравеопазването, културата, образованието, промишлеността и селското стопанство, както и за постижения в други области.

По-рано Путин се обърна към руските жени в чест на Международния ден на жената и отбеляза, че докато са участвали в "специалната операция" в Украйна, много жени са били също толкова смели, колкото и мъжете.