Руският президент Владимир Путин подписа заповед за допълнителни мерки за социална подкрепа на военнослужещите и техните семейства, според която властите на Московска област, Крим и Севастопол трябва да приемат законодателни актове, предвиждащи безвъзмездно прехвърляне на поземлени имоти на ветерани от войната в Украйна. Съответният документ е публикуван на уебсайта за правна информация на Русия.

Съгласно регламента за парцели могат да кандидатстват военнослужещи, които са получили държавни награди, както и роднини на военнослужещи, загинали или починали в резултат на наранявания или заболявания, получени по време на войната.

В началото на септември с подобна инициатива излезе руското министерство на отбраната.

След началото на войната в Украйна руските власти приеха редица закони, с които одобриха различни обезщетения за участниците във военни операции. По-специално, през март Путин подписа закон, с който на всички участници във войната в Украйна се дава статут на ветерани от война. Този статут им дава право на данъчни, транспортни, поземлени, жилищни и комунални облекчения.

По-късно бе приет закон за статута на ветерани за цивилни лица, участвали във войната. В началото на август Путин подписа закон за статута на ветерани от бойните действия за служителите на ФСБ, които "изпълняват задачи по отблъскване на въоръжено нахлуване на руска територия". През декември руският президент подписа закон, който позволява на мобилизираните лица да се върнат на предишната си длъжност, ако трудовият им договор изтече по време на военната служба.