Президентът на Русия Владимир Путин участва днес чрез видеовръзка в церемонията в Санкт Петербург по спускането на вода на руския атомен ледоразбивач "Якутия" и издигането на държавния флаг над ледоразбивача от същия клас "Урал", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Новите универсални атомни ледоразбивачи от проекта 22220 се строят в Балтийския завод по поръчка на руската ядрена агенция "Росатом" и са най-големите и най-мощни в света. Проектът предвижда създаването на общо пет такива плавателни съда. От тях ледоразбивачите "Арктика" и "Сибир" вече са в състава на атомния флот на Русия. А строителството на петия кораб "Чукотка" продължава.

От резиденцията си в Ново Огарьово край Москва президентът Путин поздрави хората, които са постигнали такива важни резултати в развитието на ледоразбиваческия флот на Русия и в разработването на Северния морски път.

По думите му значението на този път през Арктика ще нараства многократно, а развитието на северните територии на Русия ще осигури до голяма степен бъдещето на цялата страна. "Развитието на този маршрут, особено предвид променящия се климат, е изключително важно за нашата страна още сега, а в близка перспектива това значение ще се увеличи многократно", каза Путин. Според него така Русия ще затвърди лидерската си позиция на Северния морски път.