Руският президент Владимир Путин присъства сам на празнична служба на православната църква в катедралата в Кремъл, вместо да се присъедини към другите поклонници на публично тържество, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Руската информационна агенция РИА съобщи, че за първи път от години насам Путин е отбелязал Бъдни вечер в Москва, а не в региона около столицата. Държавната телевизия показа два клипа на живо, на които се вижда как Путин е в катедралата "Благовещение", докато православни свещеници извършват среднощната служба.

Много православни християни празнуват Коледа на 7 януари. Путин, облечен в синьо сако и бяла рокля с висока яка пуловер, беше единственият богомолец и се вижда как руският президент се прекръства няколко пъти, преди телевизионният репортаж да премине към обществена служба в в московската катедрала "Христос Спасител".

Руската православна църква подкрепя войната в Украйна, припомня Ройтерс. Московският патриарх Кирил в четвъртък призова двете страни да спазват 36-часовото коледно примирие, което Путин обяви.

Снимка: БТА/АП

В службата тази вечер патриархът Кирил отправи критика срещу Украйна за действията ѝ срещу клон на православната църква, която има дългогодишни връзки с Москва. Службата за сигурност на Украйна претърси имоти, собственост на църквата и миналия месец обвини висш духовник, че е участвал в антиукраинска дейност, като подкрепя руската политика.

"Нека се молим за нашите братя и сестри и да вярваме че един ден тези дяволски изкушения ще отминат", каза Кирил, като се подигра с това, което той нарече "жалки опити" на Киев да унищожи църквата в Украйна.

Снимка: БТА/АП