Руският президент Владимир Путин предупреди чуждестранните си съперници "да не преминават никакви червени линии" с Русия в обстановка на растящо напрежение със Запада по редица въпроси, предаде Франс прес.

"В общи линии се държим сдържано и скромно, като често пъти дори не отговаряме на недружелюбни действия и дори на явни грубости", каза Путин в годишното си обръщение към нацията.

Той предупреди, че добрите намерения на Русия не трябва да се възприемат като признак на слабост и изрази надежда, че "никому няма да хрумне да прекрачи червена линия с Русия".

"Ние сами ще преценим къде минава тази линия", заяви той.

За някои страни "отправянето на нападки към Русия за щяло и нещяло се превърна в нещо като спорт", каза Путин, без обаче да споменава конкретни проблеми със САЩ и ЕС.

Руският държавен глава не каза нищо за съдбата на опозиционера Алексей Навални, който излежава присъда в затвора и според близките му е на прага на смъртта, нито за разполагането на десетки хиляди руски войници при границата с Украйна или за обвиненията за шпионаж и намеса в избори в САЩ и неотдавнашния скандал в Чехия, в който според Прага са замесени агенти на руското военно разузнаване, отбелязва АФП.