Руският президент Владимир Путин предлага референдум за източна Украйна. Той е говорил за това на закритата за журналисти част от срещата си с руски посланици и постоянни представители, съобщава агенция Bloomberg, цитирана от "Фокус".

Предложението на Путин е за гласуване, проведено под международно наблюдение, на гражданите на сепаратистките територии за статута им, казаха присъствали на срещата. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира подробностите за казаното от Путин за Украйна на срещата на върха в Хелзинки, като каза само: "Обсъдени бяха някои нови идеи. Ще се работи по тях."

Посланикът на Русия в САЩ Анатолий Антонов потвърди пред Асошиейтед прес, че Путин и Тръмп са обсъдили евентуален референдум в Източна Украйна. Според посланика "този въпрос е бил обсъден" и Путин е направил "конкретни предложения" на Тръмп за намиране на решения на украинския конфликт.

В социалната мрежа "Туитър" в четвъртък Тръмп нарече срещата на върха "голям успех" и цитира Украйна сред обсъжданите области, без да предостави подробности.

Предложението на Путин ще разтревожи украинските власти, след като миналата седмица Тръмп очевидно остави отворена възможността за признаване на присъединяването на Крим към Русия през 2014 г., което предизвика кризата, довела до сражения в региона на Донецк и Луганск в източната част на Украйна, отбелязва Bloomberg. ч

Украйна предлага автономия на района под нейно управление и подкрепя разполагането на международни мироопазващи сили в региона. САЩ и Европейският съюз многократно са обвинявали Русия в изпращането на войски и оръжия в подкрепа на сепаратистите в източна Украйна. Русия отрича обвинението, въпреки че Украйна е залавяла редица руски войници и оръжия на нейна територия, пише агенцията.