Беларуският президент Александър Лукашенко ще пристигне утре в Москва за двудневни разговори с руския си колега Владимир Путин, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на Кремъл.

Агенцията припомня думите на говорителя на руския президент Дмитрий Песков от миналата седмица, който каза, че двамата лидери ще обсъдят призива на Лукашенко за незабавно прекратяване на огъня в Украйна на предстояща среща.

Путин и Лукашенко ще водят разговори по "текущи двустранни и международни въпроси" на 5 април преди среща на Висшия държавен съвет на Съюзната държава, която пък ще бъде на 6 април, се казва в съобщението на Кремъл.

Русия и Беларус са официално част от Съюзната държава - сдружение без граници и съюз между двете бивши съветски страни, въпреки че дългосрочните планове за по-тясна интеграция на икономиките им многократно са били в застой, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Москва е най-важният политически и финансов поддръжник на Беларус, а Лукашенко позволи на Путин да използва беларуска територия за започването на руската инвазия в Украйна миналата година.

Путин съобщи миналия месец, че ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза днес, че Русия подсилва ядрените възможности на Беларус в отговор на присъединяването на Финландия към НАТО.

Утре Путин ще получи акредитивните писма от 17 новопристигнали чуждестранни посланици на 5 април, съобщиха от Кремъл, предаде ТАСС. Посланикът на ЕС, посланикът на САЩ Лин Трейси, както и посланиците на Дания и Норвегия ще връчат акредитивните си писма на руския президент.

На 5 април Путин също така ще проведе и заседание на Съвета за сигурност на Русия. На него ще бъдат разгледани въпросите, свързани с осигуряването на реда и обществената сигурност на територията на Донецката и Луганската народна република, както и на Запорожка и Херсонска област.