Руският президент Владимир Путин заяви, че цар Петър Велики през XVIII в. не е завладявал нови територии, а е "връщал" загубени от руската държава територии, и добави: "По всичко личи, че и на нас се е паднала задачата да си връщаме и да укрепваме, и ако изхождаме от това, че тези базови ценности са в основата на нашето съществуване, със сигурност ще успеем да се справим с предизвикателствата, пред които сме изправени."

Това е първото изявление на Путин, което може да се тълкува като допускане на възможността за анексиране на нови украински територии.

На 24 февруари, когато обяви началото на инвазията, Путин каза в прав текст: "Нашите планове не включват окупация на украински територии".

Днес руският президент говори пред млади предприемачи след изложба, посветена на Петър Велики.

"Фактът, че трябва да се защитаваме, да се борим - това са очевидни неща. Току-що бяхме на изложбата, посветена на 350-годишнината от рождението на Петър Велики. Почти нищо не се е променило. Петър Велики води Северната война в продължение на 21 години. Човек би си помислил, че той е воювал с Швеция, че е отвръщал на нападение... Нищо не е отблъсквал, а го е връщал обратно", каза Путин.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски въведе санкции срещу цялото правителство на Русия, начело с президента Путин.

ЛДНР и завзетите територии на Херсонска и Запорожка област се планира да бъдат обединени в един федерален окръг в рамките на Русия, съобщи днес "Медуза", като цитира три източника, близки до администрацията на руския президент.

Един от източниците заяви, че "окръгът ще се появи, след като на тези територии бъдат проведени референдуми за присъединяване към Русия (ще бъдат определени две дати - през юли, ако ситуацията на фронтовата линия позволява, или - по-вероятно - на 11 септември, единния ден за гласуване в Русия). Украинските територии няма да се присъединят към сегашните съществуващи окръзи".

Създаването на окръга се контролира от Борис Рапопорт, заместник-началник на отдела на апарата на президента, отговарящ за обезпечаването на държавните дела. В Кремъл той е смятан за "кризисен мениджър".

Рапопорт вече се е занимавал с Донбас през 2014 г. По време на "кураторстването" на Владислав Сурков над Донбас той е бил заместник-ръководител на дирекцията за социално-икономическо сътрудничество със страните от ОНД, пише "Медуза".

Източници на изданието твърдят, че Рапопорт вече е в Донбас и посещава завзетите територии в Херсонска и Запорожка област.

В същото време, според изданието, Кремъл търси "политкомисари" - служители и политтехнолози, които ще извършват политическа, обществена и информационна работа в завзетите територии.

Според източниците в близко бъдеще постовете си може да загубят ръководителите на Донецката и Луганската народна република - Денис Пушилин и Леонид Пасечник. Очаква се те да бъдат заменени от руски служители: "Не бива да има бъркотия в разпределението на бюджетното финансиране от неясни местни персонажи. Парите трябва да отидат в правилната посока".

Днес върховният съд на Донецката народна република осъди трима чужденци, които са се сражавали на страната на Украйна.

Айдън Аслан и Шон Пинър от Обединеното кралство и Саадун Брахим от Мароко бяха осъдени на смърт, съобщи Интерфакс. Съдебният процес продължи три дни.

Те са признати за виновни в наемничество и "извършване на действия, насочени към завземане на властта и сваляне на конституционния ред на ДНР". Обвиняемите разполагат с един месец, за да обжалват в рамките на месец и да разчитат на това, че лидерът на ДНР Денис Пушилин ще ги помилва, а присъдите им да бъдат заменени с доживотен затвор или 25 години колония.

"При произнасянето на присъдата съдът се ръководеше не само от предписаните норми и правила, но и от основния, непоклатим принцип - справедливостта. Именно този принцип даде възможност да се вземе това трудно и тежко решение за налагане на смъртно наказание на осъдените", заяви Александър Никулин, който председателстваше процеса.

Шон Пинър и Айдън Аслан се предадоха в Мариупол в средата на април. Брахим Саадун се предаде във Волноваха през март.

Друг чужденец, Андрю Хил от Обединеното кралство, е подсъдим в ДНР, но засега не е осъден.