Руският президент Владимир Путин е получил 72,3% процента от гласовете, подадени в чужбина за президентските избори. Тези данни бяха оповестени от Държавната автоматизирана система "Избори", цитирана от ТАСС.

По-рано днес пресслужбата на Централната избирателна комисия на Русия съобщи, че териториалната избирателна комисия за ръководство на изборните секции в чужбина е обобщила резултатите от вота, добавя БТА.

В гласуването, произведено в 288 избирателни секции в 144 държави, са участвали 383 553 избиратели.

Според Държавната автоматизирана система "Избори" за Путин са гласували 275 249 души.

На второ място в чужбина се класира кандидатът на партията "Нови хора" Владислав Даванков (63 388 гласа; 16,65%), на трето - кандидатът на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ) Николай Харитонов (8445; 2,22%), а на четвърто - кандидатът на Либерално-демократическата партия на Русия (ЛДПР) Леонид Слуцки (7495; 1,97%).

Броят на невалидните бюлетини е 26 147.

Междувременно Франс прес съобщи, цитирана от БТА, че жена, написала: "Не на войната" на бюлетината си на изборите за президент на Русия, е била осъдена на осем дни затвор.

Жената взела бюлетина и написала: "Не на войната" на гърба с червен маркер, след което пуснала бюлетината в урната", се казва в изявление на Дзержинския районен съд в Санкт Петербург - втория по големина град в страната.

Съдът постанови, че по този начин обвиняемата е "повредила държавно имущество и е дискредитирала руските въоръжени сили", и я осъди на глоба в размер на 40 000 рубли (около 400 евро) и осем дни административен арест.

По данни на неправителствената организация OВД-Инфо, специализирана в регистрацията на арести в Русия, 119 души са били задържани за различни протестни действия по време на президентските избори, посочва АФП.