Паметник на водача и символа на Кубинската революция Фидел Кастро бе открит в Москва, съобщиха руските медии. На откриването присъстваха президентът на Русия Владимир Путин и кубинският държавен глава Мигел Диас-Канел Бермудес.

Триметровият паметник бе открит на едноименния площад в квартал Сокол в руската столица. Статуята на Команданте стои на скала, на която има стилизирана карта на Куба.

Изображението има за цел да отрази героичния път на човека, който е защитавал правата и свободите на хората в своята страна, заявиха от Кремъл.

"Събрали сме се тук, на площада, наречен в чест на Фидел Кастро, за да открием паметник на този изключителен държавник и политик, основател на съвременната кубинска държава. Фидел Кастро е посветил целия си живот на борбата за идеите на доброто, мира и справедливостта. За свободата на потиснатите народи, за достоен живот на обикновените хора и социално равенство. Той с право е смятан за един от най-ярките и харизматични лидери на бурния и драматичен XX век. Една наистина легендарна личност", каза Путин.

Кастро се превърна в символ на епохата на рухването на колониализма и създаването на независими държави в Латинска Америка и Африка, каза още руският президент и отбеляза, че Кастро и неговите съратници винаги са защитавали самоотвержено суверенитета на Куба, не са позволили той да бъде нарушен от санкции и опити за външна изолация и са отстоявали правото на собствен модел на развитие.

Той съща така си припомни последния си разговор с Фидел и описа съдържанието му.

"В паметта ми са останали много часове на разговори с него. Особено последния ни разговор през юли 2014 г. Той говореше за неща, които са в унисон с времето - времето на възникване на многополюсен световен ред, за това, че с независимостта и достойнството не се търгува", каза Путин и цитира Кастро: "Всяка нация има право да се развива свободно, да избере своя собствен път, а в един истински справедлив свят не може да има място за диктат, грабеж и неоколониализъм".

Кубинският президент Диас-Канел изказа благодарност на руската страна и на скулпторите за инициативата за създаване на паметник на Фидел Кастро.

Междувременно прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че смята за неуместни сравненията между Путин и първия секретар на ЦК на КПСС Никита Хрушчов. По време на ежедневния си брифинг Песков беше попитан какво мисли за сравнението на войната в Украйна с Карибската криза и на Путин с Хрушчов. Ето какво каза президентският говорител: "Путин си е Путин, а Хрушчов си беше Хрушчов, да почива в мир. Тук не мисля, че е възможно да се сравнява Путин с когото и да било. Кризите са различни, въпреки че и тогава, и сега става дума за сблъсък между нас и колективния Запад, воден от Съединените американски щати. Наистина, този елемент е сходен, но от друга страна, нюансите, разбира се, са различни", каза той.

Песков също така отрече на Путин да му е предаван проект за мирно споразумение с Украйна преди срещата на върха на Г-20.

Преди това в медиите се появиха информации, че в навечерието на срещата на върха една от страните посредници е предала на Путин проект за край на войната, според който руската армия е трябвало да напусне всички завзети територии в Украйна (включително Донбас), с изключение на Крим. Крим беше "изключен от уравнението" в продължение на седем години и през този период статутът му не беше обсъждан.

В същото време Русия трябва да спре ракетните атаки срещу инфраструктурата като първа стъпка, за да покаже "сериозността на намеренията си". Но ударът по украинския енергиен сектор, който Русия нанесе на втория ден от срещата на върха, показа, че тя не е доволна от предложения проект.

Песков днес обаче отрече подобни предложения да са идвали от когото и да било.