Президентът на Русия Владимир Путин ще посети Турция през февруари и ще се срещне с турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган. Това съобщи съветникът по външната политика в Кремъл Юрий Ушаков, цитиран от ТАСС.

Говорейки за възможността за възобновяване на мирните преговори за Украйна в рамките на Истанбулския формат, той отбеляза: "Мога да кажа, че украинските въпроси вероятно ще бъдат една от основните теми на преговорите" между двамата лидери.

"Москва е готова за мирни преговори, но самият Киев забрани подобни преговори", посочи още Ушаков. Той нарече неверни тълкуванията в западната преса, че идват все повече сигнали от Русия за готовност за мирни преговори с Украйна.

"Не, това е грешно. Ние отговаряме на искания от различни страни за нашата готовност, казваме, че сме били готови от самото начало и не ние прекъснахме тези преговори и сега сме готови, но няма с кой да разговаряме, защото украинската страна сама забрани преговори с руснаците", каза представителят на Кремъл.

Визитата на Путин в Турция бе предизвестена през декември м. г. от руския президент, който съобщи, че има планове да посети Анкара и да се срещне с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в началото на 2024 г. По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че точните дати на визитата се съгласуват по дипломатически канали.

Дипломатически източник в Анкара също потвърди, че Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще обсъдят Украйна на среща в Турция през февруари 2024 г. А турският вестник "Тюркийе" цитира неназовани източници, според които руският президент може да посети Турция на 12 февруари.  Според наличната информация лидерите на двете страни ще обсъдят и подновяването на зърнената сделка и регионалната близкоизточна програма. Турският лидер е изразил надежда, че Анкара ще получи положителни отговори от руския президент и ще продължи съвместното развитие. Очаква се турска делегация в Москва за преговори по създаване на газов хъб.

Предишната среща между двамата лидери беше през септември м. г. в Сочи. На фокус отново бе Украйна. Тогава Путин заяви, че споразумение за украинското зърно няма да има, докато Западът не изпълни исканията на Москва. За да бъде съживена сделката, Реджеп Ердоган призова Киев да смекчи позицията си спрямо Русия. Енергетиката - също беше обсъдена от двамата президенти. Путин обяви, че в Турция се изгражда газов хъб.