Русия е доставила първите тактически ядрени бойни глави в Беларус, заяви днес руският президент Владимир Путин, предадоха световните агенции. С тази новина Путин конкретизира онова, което Москва бе обявила през март.

"Както знаете, преговаряхме с нашия съюзник, с президента на Беларус, Александър Лукашенко, че ще преместим част от тези тактически оръжия на беларуска територия. Това се случи - първите ядрени заряди бяха доставени на територията на Беларус. Това е първата част. До края на годината ще извършим тази работа в нейната цялост", каза Путин, цитиран от ТАСС.

Путин припомни, че разполагането на тактически ядрени оръжия в Беларус е плод на споразумение, обявено през март заедно с беларуския президент Александър Лукашенко.

Тоя поясни, че мярката е елемент на възпирането "За да не забравят за този факт всички, които мислят да ни нанесат стратегическо поражение", допълва руската агенция, предава БТА.

Тези първи доставки както изглежда са били ускорени, защото на 9 юни Путин бе казал, че разполагането на оръжията ще стане през юли. Тогава това изказване се оказа в противоречие с думите на президента на Беларус Александър Лукашенко, който пък заяви на 25 май, че първите ядрени оръжия вече са били доставени в страната му, посочва Франс прес.

Тактическите ядрени оръжия могат да причинят огромни щети, но техният радиус на действие е по-ограничен от този на стратегическите ядрени оръжия.

В началото на април Русия каза, че е започнала да обучава беларуски военни за използването на тактически ядрени оръжия.

Освен това в миналото Путин заяви, че 10 самолета вече са оборудвани в Беларус за използването на такива оръжия и специален склад ще бъде изграден до 1 юли.

Междувременно американският държавен секретар Антъни Блинкън заяви, че няма индикации, че Русия се готви да използва ядрено оръжие и САЩ не виждат причина да променят готовността на ядрените си сили, предава Ройтерс.

По-рано днес руският президент Владимир Путин каза, че "на теория" Русия би могла да използва ядрени оръжия, в случай че възникне заплаха за териториалната ѝ цялост или за съществуването ѝ.

Блинкън освен това опроверга информациите, че имало споразумение между САЩ и Иран по иранската ядрена програма, предаде Франс прес. Той увери, че подобно споразумение няма, след като в медии се появиха информации в тази насока, добавя БТА.