Руският президент Владимир Путин поздрави последния съветски лидер Михаил Горбачов по повод 90-годишния му юбилей, като го нарече изтъкнат държавен деец на съвремието, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Вие по право принадлежите към плеядата от ярки, оригинални хора, изтъкнати държавни дейци на съвремието, значимо повлияли хода на родната и на световната история", отбелязва Путин в поздравлението до юбиляря.

"Професионалният и жизненият опит, енергичността и творческият потенциал на Горбачов му помагат и до днес активно да участва в обществения живот, да следи осъществяването на международни хуманитарни проекти", посочва Путин в телеграмата, публикувана на сайта на Кремъл.

Путин и Горбачов имаха сложни отношения. През годините Горбачов редуваше фините критики към бившия офицер от КГБ и го хвалеше като шанс на Русия за стабилно развитие. Путин демонтира голяма част от постигнатото от съветския лидер по отношение на гарантирането на свободи в Русия, като свобода на събранията и свободата на словото.

Известна е фразата на настоящия президент, че съветският крах е "най-голямата геополитическа катастрофа на века". 

Поздравления за Горбачов изпратиха още американският президент Джо Байдън и германският канцлер Ангела Меркел.

"В Германия няма да бъдат забравени мъжествените ви действия в името на мира и свободата. С политическите си решения и вярата в обединена Германия вие дадохте решаващ принос, за да бъде преодоляно по мирен път разцеплението на европейския континент", се казва пък в поздравително послание до бившия съветски лидер от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер, разпространено от офиса му в Берлин.

В интервю за ТАСС по повод днешния си юбилей самият Горбачов заявява, че гласността е била необходимо условие за преобразованията в Съветския съюз.

"Без гласност в страната нищо нямаше да се промени", заяви първият и последен президент на СССР.

Горбачов отбеляза, че го критикуват заради неговата "доверчивост".

"Но ако нямах доверие към хората, към народа, перестройката изобщо нямаше да започне", изтъква той, посочвайки, че смята перестройката за главното дело на живота си.

"Дълбоко съм убеден, че перестройката бе необходима и че я водехме във вярната посока. Основното, което постигнахме в страната, е, че хората получиха свобода, сложиха край на тоталитарната система", подчерта Горбачов.

Той определи като ключови постижения на международната арена от онова време края на Студената война и радикалното намаляване на броя на ядрените оръжия.

Междувременно Владимир Поляков, говорител на фондация "Горбачов", уточни, че бившият лидер на СССР е под карантина в болница по време на пандемията.

"Това му омръзна, както и на всички нас", каза той, но уточни, че докато е в изолация, Горбачов продължава да работи - редактира книги и статии.

Поляков добави, че Горбачов ще разговаря със семейството и приятелите си в социално отдалечена обстановка, вероятно чрез видеовръзка.

"Настроили сме всичко", добави говорителят, цитиран от БНТ.

Руската телевизия РЕН ТВ пък съобщи, че Горбачов възнамерява да разговаря чрез онлайн платформата Zoom с приятели и политически съюзници.

Михаил Горбачов, който през 80-те години на миналия век се бореше за контрол върху въоръженията и продемократични реформи в СССР, е признат по света за приноса си за приключването на Студената война. В Русия обаче той е критикуван като виновник за болезненото разпадане на Съветския съюз през 1991 г., отбелязва Ройтерс.

Освен това политическото му наследство пострада през последните години поради връщането на отношенията между Вашингтон и Москва до ниските нива от времето на Студената война. Този процес ускори отказването от двустранен договор, забраняващ разполагането по суша на редица видове балистични ракети. Когато Русия анексира украинския полуостров Крим през 2014 г., американско-руските отношения се влошиха допълнително.