Президентът на Русия Владимир Путин наблюдава днес учение "Гръм 2022" на стратегическите ядрени сили на страната, включващо изстрелвания на балистични и крилати ракети, предадоха световните агенции, като се позоваха на Кремъл.

Руският президент "проведе учение на стратегическите сили за възпиране... Задачите, поставени по време на подготовката на силите за стратегическо възпиране, бяха изпълнени изцяло, всички ракети достигнаха целите си, потвърждавайки зададените характеристики", заяви пресслужбата на Кремъл, предаде БТА.

В съобщението беше посочено, че Путин е поддържал връзка с министъра на отбраната Сергей Шойгу и с началника на генералния щаб на въоръжените сили Валерий Герасимов от ситуационния център в Кремъл.

Шойгу е докладвал на Путин, че учението е имало за цел да симулира "голям ядрен удар", нанесен от Русия в отговор на атомно нападение срещу нея.

Герасимов е казал на президента, че в учението са участвали междуконтинентални балистични ракети "Ярс", подводници и стратегически бомбардировачи "Туполев".

От космодрума "Плесецк" е била изстреляна ракета "Ярс" към полигона "Кура" в Камчатка, а от Баренцово море е била изстреляна балистична ракета "Синева". Самолети "Ту-95МС" са изстреляли крилати ракети.

Министерството на отбраната публикува кадри от изстрелването на "Синева" от атомната подводница "Тула" и от изстрелването на "Ярс".

САЩ заявиха, че Русия предварително ги е уведомила за маневрите.

Учението беше проведено в момент, когато Москва предупреждава, че Киев планира да взриви "мръсна бомба" при инсценирано нападение с цел да обвини Русия. Украйна и нейните съюзници категорично отхвърлят това твърдение.

Голяма учение на руските ядрени сили бе проведено и пет дни преди нахлуването на руската армия в Украйна.

Междувременно на видеоконферетна среща с ръководителите на разузнавателните служби на няколко бивши съветски републики руският президент заяви, че Украйна има планове да използва "мръсна бомба".

Руският президент обвини Съединените щати, че използват Украйна като инструмент на външната си политика:

"Страната фактически загуби суверенитета си и пряко се управлява от Съединените щати, които я използват като таран против Русия, против нашата съюзна държава с Република Беларус и против Организацията на договора за колективна сигурност и Общността на независимите държави като цяло".

Владимир Путин добави, че американците използват Украйна като полигон за военно-биологични експерименти, снабдяват страната с тежко въоръжение и пренебрегват изявленията на Киев, че иска да се сдобие и с ядрено оръжие.

"Известни са и плановете да използват за провокация и така наречената "мръсна бомба", посочи руският президент.