Човечеството върви към фрагментация, не към нови блокове, не към бездушния универсализъм на новата глобализация, а към синергия на големи пространства, общности, които осъзнават себе си като такива. На първо място, Русия иска да живее в отворен свят, в среда без бариери. Второ, разнообразието на света трябва да бъде запазено. Третата точка е максималното представителство. Никой не може да управлява от името на другите, светът на бъдещето е свят на колективни решения. Четвърто - това е всеобща сигурност, като основното за това е "освобождаването на международните отношения от блоковия подход", заяви руският президент Владимир Путин по време на Валдайския форум в Сочи.

Ето какво още каза президентът на Русия (цитати по РИА Новости):

 • Задачите, които стоят пред нас, са свързани основно с изграждането на нов свят. В определящите етапи отговорността на интелектуалците е изключително голяма.
 • В началото на XXI век всички се надяваха, че държавите и народите са научили уроците от скъпоструващата идеологическа конфронтация и са се убедили, че егоизмът в международните отношения неизбежно води до задънена улица. Както и опитът да се наложат собствените интереси на всички. Според Путин това е трябвало да стане очевидно, но не е станало.
 • Русия преодоля кризата, възникнала след разпадането на Съветския съюз, и се надяваше да се присъедини към един справедлив световен ред, но готовността за сътрудничество бе "погрешно разбрана от някои" - "като признание, че Русия е готова да действа в чужд фарватер". Никой не искаше да ни слуша и чува. Арогантността на нашите така наречени партньори беше просто извън границите на допустимото.
 • Светът е твърде сложен и разнообразен за един монопол, дори и той да е подкрепен от натрупаната през вековете сила на колониалната политика. Голяма част от това натрупване е резултат на ограбване на колонии, ако не и на цялата планета. "Историята на Запада по същество е хроника на безкрайната експанзия".
 • Русия е способна да даде огромен принос към новия световен ред, но някои погрешно разбраха готовността ни като подчинение.
 • "Не ние започнахме така наречената война в Украйна. Напротив, ние се опитваме да я прекратим. Не ние организирахме държавния преврат в Киев".
 • Украинската криза не е териториален конфликт. Имаме огромни територии, които да усвояваме - Сибир, Източен Сибир и Далечния изток, които трябва да развиваме.
 • Стремежът светът да бъде вкаран в дихотомията "ние/те" е перверзно наследство от западната политическа култура на XX век. Западните елити се нуждаят от враг, от борба, с която да обяснят експанзията си и да поддържат вътрешен контрол в определена система. Например в рамките на блока на НАТО. "Щом има враг - всички трябва да се обединят около началника".
 • Нашите контрагенти на Запад изгубиха чувството за реалност и прекрачиха всички възможни граници, напразно. Опитват се да изградят образа на враг от всеки, който не е готов сляпо да следва западните елити.
 • САЩ налагат на Европа своята икономическа линия, опитват се да заменят законите с някакви правила, това са "някакви глупости" и "безсмислици". "През цялото време звучи: "Вие трябва, вие сте длъжни, сериозно ви предупреждаваме". Кои изобщо сте вие? Какво право имате да предупреждавате? Избършете си очите, епохата на колониалното управление отдавна е приключила".
 • Нашето разбиране за цивилизация е различно. Има много цивилизации и нито една от тях не е по-добра от друга. Основните качества на държавата цивилизация са разнообразието и самодостатъчността. Съвременният свят е чужд на унификацията, всяка държава иска да развива свой собствен път. Все повече държави осъзнават своите интереси и потребности, своята идентичност.
 • Западът е забравил какво е компромис, той иска да продаде интересите си на всяка цена - да видим какво ще стане.
 • Русия е готова за конструктивно сътрудничество с всички страни, но и за твърдо противопоставяне на тези, които са "привърженици на диктатурата".
 • Фразата "Русия не свършва никъде" има цивилизационен характер, цивилизацията - това преди всичко са хората. "Не знам коя цивилизация защитават тези от другата страна на фронтовата линия в Украйна, ние защитаваме своите традиции, култура и хора"
 • САЩ в крайна сметка ще преодолеят задръжките в подкрепата за Украйна, дължащи се на бюджетни проблеми: "ще се намерят пари, ще се напечатат още".