Руският президент Владимир Путин заяви днес на пресконференция в Пекин, че иска да знае позицията на новоизбрания украински президент Володимир Зеленски за уреждането на конфликта в източна Украйна, съобщиха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

"Ако ние се срещнем един ден, ако започнат някакви преговори, което не изключвам, ние трябва да поговорим най-вече за това как да приключим конфликта в югоизточна Украйна", заяви Путин в края на посещението си в Китай, където участва в международния форум "Един пояс, един път".

Той отбеляза, че за уреждането на конфликта има "само един начин - изпълнението на Минските договорености".

Жителите на Украйна окачват от бъдещия президент на страната решение на конфликта в Донбас, защото "всички са уморени" от тази ситуацията, каза Путин. Той посочи също, че Москва обмисля възможността да облекчи процедурата за получаване на руско гражданство за всички украински граждани, а не само за жителите на сепаратистките области в източната част на страната.

В сряда Путин подписа указ, който опростява процедурата за получаване на руски паспорти от жителите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР) в Източна Украйна. Решението предизвика остри критики в Киев, а ЕС го определи като "опит за допълнителна дестабилизация на Украйна".

"Опростените правила за получаване на руско гражданство в бъдеще може да важат за всички жители на Украйна. Не само за жителите на Луганската или Донецката народна република, мислим да предоставяме в опростен ред наше гражданство на всички граждани на Украйна", коментира днес Путин.

Той уточни, че разходите за издаване на паспорти на жителите на Донбас за няколко години може да съставят 100 млрд. рубли (ок 1,4 млрд. евро). 

 

"Няма да има сериозен натиск над бюджета на Русия", допълни държавният глава.

 

Лидерите на страните, с които се срещнах по време на форума "Един пояс, един път", изразиха готовност за сътрудничество с Русия, заяви още днес руският президент.

"За нас е важно, че установяваме много добри отношения с нашите партньори, с повечето страни по света. Всички, с които се срещнах, искат да работят с нас", каза Путин.

Търговските войни и ограничения вредят на световната икономика, и това го разбират почти всички страни, каза руският президент. Коментирайки китайската инициатива за международно сътрудничество "Един пояс, един път", Путин изрази увереност, че такива проекти имат добро бъдеще, защото от тях са заинтересовани практически всички страни. "Либералните ценности, които сега защитава Китай, са нужни на цялата световна икономика", отбеляза руският президент.