Президентът на Русия Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган започнаха срещата си с разговор на четири очи, като след това ще продължат в присъствието на делегации. Разговорът се провежда в Зелената зала на корпуса "Империал" в санаториума "Рус" в Сочи.

Преди срещата Ердоган заяви, че те ще отворят нова страница в областта на сътрудничеството. Путин на свой ред каза, че се надява да подпише меморандум за развитие на търговско-икономическите връзки. "Турски поток" работи безпроблемно, европейските партньори трябва да са благодарни на Турция за това, каза още Путин.

Руският президент също така благодари на президента Ердоган за ролята му при постигането на споразуменията за износа на зърно от черноморските пристанища, които включват и доставките на руска продукция и торове.

С вашето непосредствено участие и с посредничеството на ООН бе разрешен въпросът, свързан с доставките на украинско зърно от черноморските пристанища, отбеляза руският президент.

Междувременно Ердоган каза, че планира да обсъди с Путин ситуацията в Сирия, както и проекта за завършването на строителството на турската АЕЦ Аккую.

Говорителят на руския държавен глава Дмитрий Песков съобщи по-рано, че по време на разговорите между двамата президенти ще бъдат обсъдени много въпроси, свързани двустранното сътрудничество, както и регионални и международни проблеми. Очаква се лидерите да обсъдят многоплановото руско-турско сътрудничество, включително перспективите за по-нататъшно разширяване на търговско-икономическите отношения и реализирането на съвместни стратегически проекти в енергийния сектор, както и да бъдат обменени мнения относно износа на украинско зърно и ситуацията в Украйна, Сирия и Нагорни Карабах, припомня БТА.

Предишната среща между Путин и Ердоган се състоя на 19 юли в Техеран.

Турският президент е придружен от голям брой министри, сред които министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, министърът на националната отбрана Хулуси Акар, на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез, на финансите и държавната хазна Нуреддин Небати, на търговията Мехмет Муш и на земеделието и горите Вахит Киришчи. В турската делегация са включени и шефът на Националната разузнавателна организация МИТ Хакан Фидан, директорът по комуникации на президентството Фахреттин Алтун, говорителят и съветник на Ердоган Ибрахим Калън и ръководителят на Управлението за отбранителна промишленост Исмаил Демир.

Ердоган бе посрещнат на летището от редица руски високопоставени представители, сред които кметът на Сочи Алексей Копайгородски, както и от посланика на Турция в Москва Мехмет Самсар, от генералния консул в Новоросийск Фърат Баяр и др., информира ТРТ-Хабер, цитирана от БТА.

По данни на руската Федерална митническа служба стокообменът между Русия и Турция се е увеличил с 57 процента до 33 млрд. долара през 2021 г. в сравнение със същия период на 2020 г., като руският износ се е увеличил с 66,4 на сто до 26,5 млрд. долара, а вносът се е увеличил с 27,4 на сто до 6,5 млрд. долара.

Стокообменът за периода януари-март 2022 г. възлиза на 13,7 млрд. долара, което е два пъти повече от същия период на миналата година.