Президентите на Русия - Владимир Путин, на Турция - Реджеп Тайип Ердоган, и на Иран - Хасан Рохани, приеха днес по време на на видеоконферентен разговор обща декларация, с която осъдиха незаконното заграбване на петролни находища и присвояването на доходи от добива на петрол, които принадлежат на Сирия, съобщи още ТАСС, цитирана от БТА.

"Незаконното присъствие на американските войски в Сирия трябва да бъде прекратено незабавно. Иран ще продължи своята подкрепа за законното правителство на Сирия", каза Рохани по време на онлайн срещата, която беше предавана по иранската държавна телевизия.

При откриването на видеоконференцията той уточни, че този формат е бил избран заради пандемията от коронавирус. Иранският президент изрази надежда, че с руския и турския му колега ще могат да се срещнат на живо в Техеран, когато ситуацията го позволи.

Путин пък заяви, че е необходим мирен диалог между воюващите страни в Сирия. По думите му в сирийската провинция Идлиб и други райони все още има огнища на тероризъм.

Той изрази готовност да участва в среща на върха между Русия, Иран и Турция в Техеран, когато са налице необходимите условия за това.

"Санкциите на САЩ и ЕС срещу Сирия са незаконни. Целта им е да задушат икономически страната", каза подчерта руският държавен глава.

От своя страна Ердоган каза, че действията на Турция, Русия и Иран ще бъдат определящ фактор за установяване на стабилност в Сирия.

Реджеп Ердоган по време на разговора с колегите си от Русия и Иран

Снимка: Presidential Press Service via AP/БТА

"Ние ще положим всички възможни усилия за осигуряване на стабилност и благоденствие в съседна Сирия. Тъй като сме страни гаранти по Астанинския процес, нашите решения и действия ще имат ключово значение и ще бъдат определящ фактор за стабилността в Сирия", заяви още турският президент.