Участниците в най-мащабните от 37 години военни маневри в Русия "Восток-2018" са ги провели на високо равнище - демонстрирали са войнско майсторство и успешно са изпълнили всички поставени бойни задачи. Това каза руският президент Владимир Путин на полеви военен парад на полигона "Цугол" в руския Забайкалски край, информира "Газета", цитирана от БТА. Той благодари специално на военнослужещите от Китай и Монголия, добавяйки: бойното ни братство има дълга и славна история.

Електронният вестник проследява онлайн хода на ученията, започнали вече на десетина полигона в Русия и в различни акватории. По време на основния етап днес войски от Русия, Китай и Монголия отразиха атака на условен противник пред погледите на руския държавен глава, министъра на отбраната Сергей Шойгу, китайския му колега Вей Фънхъ и висши военни от трите страни-участнички, отбелязват централните издания.

"Русия е миролюбива държава. Ние нямаме и няма как да имаме агресивни планове", цитира "Газета" думи на Путин. Според руския президент политиката на Москва цели съзидателно сътрудничество с всички заинтересовани страни; тъкмо затова на маневрите присъстват 87 наблюдатели от 59 държави.

Дългът на руските военни пред Русия означава готовност да бранят държавния суверенитет, сигурността и националните интереси, "ако потрябва - и да подкрепим съюзниците си", добави главнокомандващият.

В маневрите участват близо 300 000 души. На полигона "Цугол" днес се проявиха към 25 хил. руски войници, над 7 хил. единици оръжие, военна и специална техника, около 250 самолета и хеликоптера; от китайска страна - 3500 военни, над 600 единици бойна техника и 30 летателни апарата, уточнява "Комсомолская правда".

Руското онлайн издание "Лайф" акцентира върху участието на най-нови руски бойни машини за поддръжка на танкове "Терминатор", които се очаква да бъдат усъвършенствани и за борба с дронове на противника. Сайтът на военната телевизия "Звезда" помества кадри от тестовете на тежки огнехвъргачки ТОС-1 "Буратино" в рамките на "Восток-2018".

Кораби от Тихоокеанския флот поразиха в сряда с крилати ракети цел в Охотско море, пише "Комсомолская правда". "Московский комсомолец" съобщава, че вчера стратегически бомбардировачи Ту-95МС са провели учебни стрелби с крилати ракети на полигон в Република Бурятия.

"РБК" припомня думи на министър Шойгу, че ученията се провеждат в условия, максимално близки до бойните. В навечерието на маневрите се състоя внезапна проверка на бойната готовност, станала според него "добра практика в живота и работата", пише вестникът.

НАТО обеща внимателно да следи ученията, които в очите на алианса са подготовка на Русия за "мащабни конфликти", добавя "РБК". Според официоза "Росийская газета" полигонът "Цугол" е бил подготвен с оглед подготовка на руските войски за "мащабни военни операции".