Каспаров бе арестуван на 17 август по време на демонстрация пред районния съд в знак на протест срещу произнасяните там присъди срещу три млади жени от пънк група "Пуси райът".

Задържалият го полицай заяви в показанията си, че Каспаров е престоял в ареста 4 часа и че е арестуван за скандиране на лозунги "Свобода на Пуси райът!" и Долу полицейската държава!".
Тогава бяха задържани общо 60 души, сред които и лидерът на Левия фронт Сергей Удалцов.

Пред съда Каспаров заяви днес, че е отишъл на 17 август до сградата съда, за да разбере каква е присъдата срещу трите музикантки и че не му е било известно предварително за опозиционната демонстрация.

Съдът установи, че няма данни за извършено административно нарушение и прекрати делото.
"Производството по административното дело се прекратява, тъй като в действията на Каспаров няма административно правонарушение", заяви съдийката.
Мотивирайки решението си, тя посочи, че показанията на очевидци - журналисти, заслужават доверие, което се потвърждава и от снимки и видеозаписи. Освен това според нея двама свидетели полицаи са дали неясни показания.

Решението на съдийката бе посрещнато с аплодисменти от присъстващите в залата. След излизането от съда Каспаров подчерта, че това е бил първият случай, когато съд отхвърля обвинения на свидетели полицаи, което според него се случва всеки ден в съдилищата.
"Това е историческо решение. То ще помогне на много други хора, които се намират в същото положение", добави опозиционният активист и благодари на журналистите, че са предоставили снимките и видеозаписите, които бяха разгледани от съда.

Каспаров каза още, че възнамерява да съди полицая, който го е арестувал противозаконно.

Срещу 49-годишния Гари Каспаров  обаче има по-тежки обвинения, тъй като един от полицаите, извършили ареста, твърди, че Каспаров го е ухапал. За нападение на полицай Гари Каспаров може да получи пет години затвор.
Бившият шахматист отхвърли това обвинение и предположи, че полицаят е ухапан от куче, предлагайки да се направи експертиза, припомня ИТАР-ТАСС.