Министерството на вътрешните работи на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР) публикува снимките на двама мъже, издирвани във връзка с атентата, при който бе убит лидерът на проруските сепаратисти в източната украинска Донецка област Александър Захарченко.

В сайта на ведомството бе публикуван и видеоклип. Според информацията на правоохранителните органи, двамата издирвани са били в кафенето, където избухна експлозията, на 31 август.

"Гражданите, които разполагат с някаква информация за местонахождението на посочените лица, незабавно да се обърнат към най-близкия отдел на полицията", призовават от вътрешното министерство на ДНР.

42-годишният Александър Захарченко бе взривен на 1 септември, докато е бил в кафене в центъра на Донецк заедно с други представители на правителството на ДНР. Поводът за събирането бе смъртта на Йосиф Кобзон. Взривът е бил поставен в лампа в заведението и е убил Захарченко и ранил друг министър от ДНР. 12 души пък бяха ранени.

Проруските сепаратисти в Източна Украйна обвиниха Киев за убийството на лидера на ДНР. Според украинските власти покушението е резултат от вътрешни конфликти в редиците на бунтовниците, определени от говорител на министерството на външните работи като "марионетки, поддържани и финансирани" от Москва.

Русия определи убийството като провокация с цел засилване на напрежението в региона.