Съдът в германския град Шлезвиг постанови, че молбата за екстрадиция на бившия каталунски премиер Карлес Пучдемон в Испания на основание злоупотреба с обществени средства е допустима. Той обаче отхвърли молбата за предаване на Пучдемон на испанските власти на основание бунт.

"Съдът реши тази сутрин, че екстрадицията по обвинението в злоупотреба с обществени средства е допустима", заяви негова говорителка, цитирана от Ройтерс.

Съдът обаче отхвърли обвинението на испанската прокуратура в бунт.

"Ние победихме основната лъжа, разпространявана от държавата. Германското правосъдие отрече референдумът от 1 октомври да е бунт", написа в Туитър Пучдемон след обявяването на постановеното съдебно решение.

"Всяка минута, прекарана от нашите колеги в затвора, е минута на срам и несправедливост. Ще се борим до последно и ще победим!", заяви бившият каталунски премиер, имайки предвид останалите лидерите на движението за независимост, които са задържани от властите в Испания.

За да бъде осъществена екстрадицията, се изисква одобрението на главния прокурор на провинция Шлезвиг-Холщайн, на територията на която се води процесът.

Междувременно бившият каталунски премиер остава на свобода, посочва Франс прес, позовавайки се на изявлението на съда.

Испания поиска екстрадицията на Пучдемон заради ключовата му роля при породилия спорове референдум за независимостта на Каталуния миналия октомври. Каталунският лидер избяга в Белгия след референдума, но на 25 март бе арестуван, докато пътуваше в Германия.

Вчера тримата бивши сепаратистки лидери, които бяха в предварителния арест близо до Мадрид за ролята си в опита за отцепване на Каталуния, са били преместени в затвор в автономния регион, след решение по този въпрос на испанското правителство.

Бившите регионални "министри" Жорди Турул, Жозеп Рул и Жоаким Форн вече са в "центъра за изтърпяване на наказанията в Ледонерс", на 70 км северно от Барселона, посочи говорител на департамента по правосъдие на регионалното правителство.

Преди тях шест други лидери, сред които бившият вицепремиер Ориол Жункерас и бившата председателка на каталунския парламент Карме Форкадел, бяха прехвърлени още миналата сряда в Каталуния, в Ледонерс и в друг затвор близо до Фигерас.

Мадрид обяви миналата седмица прехвърлянето на задържаните сепаратисти за жест на помирение след първата среща на високо равнище в понеделник между новия испански премиер Педро Санчес и каталунския премиер Ким Тора, която позволи да бъде възобновен диалога въпреки противоположните им позиции по въпроса за самоопределението.

Каталуния "не се отказва по никакъв начин от това да постигне независимост", заяви преди дни каталунският лидер Ким Тора. От своя страна, испанското правителство отговори, че е против организирането на референдум за самоопределение в Каталуния.