Близо половината от водещите експерти по външна политика смятат, че до 2033 г. Русия ще се превърне в провалена държава или ще се разпадне, а повечето от тях очакват Китай да се опита да завладее Тайван със сила, сочи ново проучване на Атлантическия съвет, което показва, че предстои десетилетие на глобални сътресения, пише в. "Файненшъл Таймс".

Четиридесет и шест процента от 167-те експерти, участвали в проучването, твърдят, че провалът или разпадането на Русия може да се случи през следващите 10 години. В отделен въпрос 40 % посочват Русия като страна, която очакват да се разпадне по причини, включващи "революция, гражданска война или политическа дезинтеграция" през този период.

"Украйна ясно подчертава възможността за вътрешни проблеми за Русия, както и възможността самата война да има бумерангов ефект не само за нейното ръководство, но и за страната като цяло", заяви заместник-директорът по прогнозирането на Атлантическия съвет Питър Енгелке, който е участвал в изготвянето и анализа на проучването.

Западните представители твърдят, че Русия е била значително отслабена след инвазията си в Украйна, която започна преди 11 месеца, чрез санкции и контрол върху износа. Икономистите смятат, че производственият капацитет на Русия постоянно се влошава в резултат на наказателните мерки, което връща страната десетилетия назад.

Руският президент Владимир Путин започна публично да признава, че Москва е изправена пред неуспехи в Украйна и че конфликтът ще отнеме много време. САЩ и западните им съюзници обещаха да подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, като всички страни правят планове войната да продължи с години, припомня изданието.

Независимо, че в Европа се случва най-големият военен конфликт след Втората световна война, мнозинството от анкетираните експерти заявиха, че не вярват, че Русия и НАТО ще влязат в пряк военен конфликт през следващото десетилетие.

Едновременно с това, потвърждавайки все по-плашещите предупреждения на американски официални лица, че Китай ще започне военна офанзива, за да си върне Тайван, 70 % от анкетираните прогнозират, че Пекин ще направи това през следващите 10 години.

Висши американски военни посочват като възможна дата за нахлуване 2027 г., когато се навършват 100 години от основаването на Китайската народноосвободителна армия. През последната година обаче някои официални лица засилиха предупрежденията си за намеренията на Пекин и заявиха, че е възможна инвазия преди 2024 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън неведнъж е заявявал, че Вашингтон ще защити Тайван от китайско нападение, въпреки че САЩ исторически се опитват да избягват да уточняват какво биха направили, за да възпрат и двете страни да действат.