Спорадични стълкновения избухваха и днес в Хонконг между демонстрантите и полицията за борба с безредиците след ожесточените сблъсъци вчера, които прокитайската местна власт осъди, обвинявайки "безотговорните и егоистични метежници", че са провалили коледните празници на съгражданите си, предаде Франс прес.

"Подобни незаконни действия не само нарушиха празничната атмосфера, но и причиниха щети на местната търговия", заяви днес в акаунта си във Фейсбук ръководителката на изпълнителната власт в Хонконг Кари Лам. Тя предупреди, че правителството ще направи всичко възможно за опазване на реда и законността и за възстановяване на спокойствието, посочва ДПА.

В квартал Мон Кок, предпочитано място за пазаруване и арена на чести сблъсъци в последните шест месеца, полицията използва масирано сълзотворен газ, за да разгони множеството, което атакуваше полицаите, съобщи кореспондент на АФП.

Снимка: БТА/AP

Горчичен газ също е бил използван в най-малко два мола при стълкновения между полицията и демонстрантите. Арестувани са голям брой протестиращи младежи, част от тях - от цивилни полицаи, смесили се с тълпата. Все пак днешните сблъсъци не са били толкова остри като вчерашните.

Снимка: БТА/AP