Протестите срещу строгите COVID ограниченията в Китай се разпространиха в още градове, включително във финансовия център Шанхай рано тази сутрин, почти три години след началото на пандемията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Снимка: AP/БТА

Избухналият в четвъртък пожар, при който загинаха 10 души във висока сграда в Урумчи, столицата на региона Синцзян, предизвика широк обществен гняв, тъй като много интернет потребители предположиха, че хората не са могли да избягат навреме заради заключени врати, защото сградата е била под частичен локдаун, което градските власти отрекоха.

Снимка: AP/БТА

Пожарът и отричането от страна на властите, че мерките срещу са възпрепятствали евакуацията и спасителната операция, подхраниха вълна от гражданско неподчинение, която е безпрецедентна в континентален Китай, откакто Си Цзинпин пое властта преди десетилетие.

Вижте всички снимки ТУК>>>

В Шанхай, най-многолюдния град в Китай, хора се събраха снощи за бдение със свещи, което в ранните часове на днешния ден прерасна в протест.

Снимка: AP/БТА

Докато голяма група полицаи ги наблюдаваше, демонстрантите държаха празни листове хартия - символ на протест срещу цензурата. По-късно те крещяха: "Да се отмени затварянето в Урумчи, да се отмени затварянето в Синцзян, да се отмени затварянето на целия Китай!", става ясно от видеоклип, разпространен в социалните медии.

В друг момент голяма група започна да вика: "Долу Китайската комунистическа партия, долу Си Цзинпин", се вижда на видеоклипове - рядък публичен протест срещу китайското ръководство.

Снимка: AP/БТА

Китай се бори с рязкото увеличаване на броя на инфекциите, което доведе до затваряне и други ограничения в градове в цялата страна, тъй като Пекин се придържа към политика на нулева зараза, дори когато голяма част от света се опитва да съжителства с коронавируса.