Стотици души протестираха днес из центъра на Лондон и в други градове в Англия и Уелс срещу плановете на правителството да предостави повече права на полицията за справяне с демонстрациите, предадоха световните агенции.

Протестиращите преминаха покрай Бъкингамския дворец и стигнаха до площада пред парламента. Някои от демонстрантите, носещи антисексистки плакати и скандиращи: "Жените са изплашени навсякъде, а на полицията и правителството не им пука", преминаха и пред канцеларията на британския премиер Борис Джонсън.

Снимка: БТА/АР

Демонстрациите бяха породени от законопроекта, който се обсъжда сега в парламента и според който полицията в Англия и Уелс ще може да забранява протести.

Наскорошен протест срещу същия законопроект, организиран в Бристъл, се изроди в насилие, при което бяха ранени полицаи, бяха нанесени щети на полицейски участък и бяха опожарени полицейски коли.

Снимка: БТА/АР

Демонстрациите днес в Англия и Уелс последваха протести и размирици в Северна Ирландия вчера, при което се стигна до сблъсъци със силите на реда и 27 полицаи бяха ранени, а 8 души бяха задържани. Причината за тези бунтове не са ясни. 15 полицаи бяха ранени в Белфаст, след като бяха взети на прицел от гневна тълпа, съставена до голяма степен от млади хора, хвърлящи камъни, бомбички и други предмети по силите на реда. 12 полицаи бяха ранени в Лондондери, след като младежи хвърляха бутилки, петролни бомбички и камъни по полицията.

Снимка: БТА/АР

След тези сблъсъци в Северна Ирландия полицията призова към спокойствие по време на Великденския уикенд. А първият министър на Северна Ирландия Арлин Фостър призова младежите да не се оставят да бъдат въвлечени в размирици.

Снимка: БТА