Британската полиция арестува лидера на антимонархическата група "Република" часове преди коронацията на крал Чарлз Трети, както и няколко други протестиращи, които се бяха събрали сред множеството от хора по маршрута на шествието в центъра на Лондон, предаде Ройтерс.

По-рано сдружението заяви, че ще организира най-големия протест срещу британски монарх в съвременната история. Началникът на лондонската полиция Марк Роули обаче предупреди вчера, че властите ще предприемат необходимите действия, ако протестиращите се опитат да "възпрепятстват удоволствието и празника" на хората, добавя БТА.

Протестиращите, облечени в жълти тениски, за да се открояват от множеството, настояват държавният главан да бъде избиран от гражданите. Кралското семейство няма място в съвременната конституционна демокрация, а издръжката му е изключително скъпа, са техните аргументи против монархията.

Говорител на групата заяви, че тази сутрин полицията е арестувала нейния лидер Греъм Смит. На снимки, публикувани в "Туитър", се вижда как Смит е седнал на земята, заобиколен от полицейски служители.

Снимка: AP/БТА

Полицията от своя страна не потвърди ареста, но заяви, че е задържала четирима души по подозрение в нарушаване на обществения ред и трима души по подозрение в притежанието на опасни предмети.

Снимка: AP/БТА

Служител на мястото на инцидента в близост до площад Трафалгар заяви, че трима протестиращи от "Република" са били арестувани за това, че са носели боя. От групата съобщиха, че петима техни поддръжници са били задържани, а стотици плакати са били иззети.

Снимка: AP/БТА

Фотограф на Ройтерс заяви, че са били арестувани и няколко протестиращи от екологичното движение "Просто спрете петрола" (Just Stop Oil).