Ана Белен Монтес, кубинска шпионка, издавала в продължение на 17 години американски тайни като служителка на Агенцията за военно разузнаване, беше освободена вчера от затвора, предадоха ДПА и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

65-годишната Монтес излежа над 21 години от 25-годишната си присъда в женски затвор във Форт Уърт в щата Тексас.

Монтес беше арестувана през септември 2001 г., само 10 дни след атаките срещу Световния търговски център в Ню Йорк. По това време нейните шефове вече имали подозрения към нея и не искали да рискуват тя да разкрие плановете за нахлуване в Афганистан.

Потенциално заплашена от смъртна присъда, Монтес сключва сделка с федералната прокуратура и през март 2002 г. се съгласява да се признае за виновна в заговор за извършване на шпионаж. В замяна получава 25-годишна присъда.

Монтес започва кариерата си във Вашингтон през 1979 г. в службата за жалби срещу нарушаване на личния живот министерството на правосъдието. През 1984 г. й е предложено да работи тайно за кубинското правителство. На 6 декември 1984 г. тя приема, разкрива в книгата си разследващият журналист Джим Попкин.

Кубинците искат от Монтес да си намери работа, която да е по подходяща за извършване на шпионска дейност. Тя кандидатства в Агенцията за военно разузнаване и впоследствие постъпва там през 1985 г. Оттогава Монтес се изкачва в служебната йерархия и накрая става анализатор. Дълго е смятана за топ анализатор по въпросите на кубинските оръжия.

През цялото време тя предава колегите си и изпраща тайни на Куба.

Монтес без задръжки разкрива самоличността на стотици американци, работещи по въпросите на кубинското разузнаване по целия свят, пише Попкин в "Кодово име "Синя птичка": истинската история на най-опасната американска шпионка и на сестрата, която предаде". По-малката сестра на Монтес работи за ФБР като преводач.

Шпионката разкрива съществуването на стелт сателит, който е толкова скъп и толкова строго секретен, че американски правителствени служители още не си позволяват да произнасят името му, посочва Попкин.

Попкин пише също, че издадената от Монтес информация довежда до смъртта на американска зелена барета в Никарагуа, макар този факт да не е посочен в обвинителния акт.

Монтес не е получавала солидно възнаграждение от Куба за шпионската си дейност, тя работела от любов към страната, само че не към своята страна, посочва ДПА.

По време на делото Ана Монтес казва, че смята, че "политиката на нашата страна към Куба е жестока и несправедлива". "Чувствах се морално задължена да помогна на отрова да се защити", обяснява подсъдимата.

Тя не оставя почти никакви улики за дейността си, до такава степен, че ЦРУ й присъжда през 1997 г. грамота за отлични резултати.

Впоследствие Монтес събужда подозрение и ФБР започва да я следи. Пийт Лап - един от агентите, които са я следили, разказва, че при ареста тя не изглеждала изненадана.

Според мен, тя е мислила за този ден в продължение на 17 години, каза Лап за телевизия Си Би Ес.