Световноизвестният американски солов катерач, 31-годишният Брад Гобрайт, е загинал при слизане от скала. Той е паднал от около 300 метра и намерил смъртта си в Ел Потреро Чико в Северно Мексико, съобщи Би Би Си. Неговият спътник, алпинистът Ейдън Джейкъбсън, 26-годишен, също падна, но от по-малка височина, и оцеля, макар и с наранявания.

Гобрайт е придобил популярност със самостоятелните си катерения без никаква предпазна екипировка. Но при фаталното слизане двамата се спускали с въжета. Смята се, че инцидентите при спускане с въжета (рапел) най-често водят до фатален край в този спорт, отбелязва Би Би Си.

Двамата са използвали техниката рапел, при която двама алпинисти се спускат по едно въже едновременно (или по две въжета, на което са вързани заедно), а тежестта на единия катерач се уравновесява от тази на другия.

Много опитни катерачи гледат на рапела (слизане по въжето до основата на скалата) като на нещо много опасно. Вероятността за нещастни случаи, завършващи със сериозни травми и дори смърт, при рапела е по-голяма отколкото при коя да е друга дейност, свързана с катеренето, можем да прочетем и в специализирания уебсайт climbingguidebg.com.

В конкретния случай въжето е било 80-метрово, съобщава уебсайтът Outside.

"Започнахме рапела", каза Джейкъбсън пред Outside. "Бях малко над него. Бях отляво. Той беше отдясно. Изведнъж почувствах пукане и започнахме да падаме."

Докато Джейкъбсън се блъска в храст, който смекчава падането преди да попадне на издатина, Гобрайт няма такъв късмет - пада фатално.

"Всъщност падахме в мъгла", добави Джейкъбсън. "Той крещеше. Аз се разкрещях. Преминах през някаква растителност и си спомням, че видях как синята му риза отскача от ръба."

Роден в Калифорния през 1988 г., Гобрайт за първи път започва да се катери на 6-годишна възраст. Според някои съобщения той се е отказал от колежа Ориндж каунти (Orange County) през 2009 г. и е работил различни неща, за да финансира изкачванията си в Северна Америка, преди талантът му да започне да привлича спонсори.

"Работех четири месеца, катерех се осем и започвах отначало", изтъкна Гобрайт пред списание "Rock and Ice" през 2017 г.

Почит за Гобрайт, който веднъж постигна заветния рекорд по скорост за изкачване на скалата "Носът" (The Nose) в Йосемити, отдадоха негови колеги от целия свят.

Джим Рейнолдс, който постави рекорда за скорост заедно с Гобрайт, написа в Инстаграм: "Ще носим духа ти, скъпи приятелю."

Анджелика Уебли написа на интернет страницата във фейсбук на катерача следното: "Толкова съжалявам да чуя за теб как летиш нависоко, сърцето ми е със семейството и приятелите ти ... изкачи небето".

На видеото е рекордното изкачване на "Носът":