Няколко десетки души, привърженици на опозиционния лидер Алексей Навални, бяха арестувани в протести, организирани в редица руски градове срещу Владимир Путин, който в понеделник официално започва четвъртия си президентски мандат.

В сибирския град Красноярск бяха арестувани 15 души, сред които един журналист, съобщава О Ве Де - Инфо, независима организация, следяща за арестите в страната. Според организацията арестите са извършени по брутален начин и задържаните са били с охлузвания и одрасквания.

В Челябинск в Урал полицията задържа трима души още преди началото на протеста, съобщава във Фейсбук активистът Борис Золотаревски. Най-малко 10 души са арестувани в Барнаул в Сибир, съобщава пък екипът на Алексей Навални, който призова за протести днес.

Много поддръжници на Навални бяха арестувани още вчера в навечерието на демонстрациите, планирани за днес в Русия.

"Страхливият старец Путин мисли, че е цар. Той не е цар и затова трябва да излезем на улицата на 5 май" - с този призив Навални прикани поддръжниците си са излязат днес на протести в цялата страна.

Путин спечели изборите на 18 март с 76 процента от гласовете. Опозицията и независими наблюдатели казаха, че е имало нарушения на изборите като тъпчене на урните с бюлетини и други изборни измами.

Сега наблюдатели се притесняват протестите днес да не се изродят в сблъсъци с полицията, последвани от масови арести както се случи преди шест години след преизбирането на Путин за трети президентски мандат.