В края на септември прокуратурата поиска 4 години затвор за седемте членове на италианската комисия "Големи рискове от природни бествия" - шестима сеизмолози и помощник-директора на Гражданска защита Бернардо де Бернардинис,  които заседаваха на 31 март 2009 г. в Акуила, шест дни преди земетресението.

Според обвинението те имат имат вина за смъртта на жертвите от земетресението, тъй като са подценили съществуващите рискове за силно земетресение въпреки наличието на множество по-слаби трусове през предходните месеци. Обвинението твърди, че учените са направили неверни успокояващи изявления преди труса.
Защитата обаче настоя, че науката не е в състояние да предвижда големи земетресения.

Земетресението в Акуиал със сила 6.3 по Рихтер предизвика смъртта на повече от 30 души и опустоши историческия център, средновековните църкви в града и околностите. Силно травмиращото за всички италианци преживяване предизвика полемика за пропуските, довели до големия брой жертви. Сградата на съда в Акуила бе разрушена при земетресението. Заседанията на съда протичат в малка метална яркосиня сграда в промишлената зона. 

"Не можем да наречем това победа. То е трагедия, а и каквото и да се направи, близките ни няма да се върнат", каза Алдо Шимия, чиято майка е загинала при бедствието. "Продължавам да смятам случилото се за убийство от страна на държавата. Надяваме се поне децата ни да имат по-сигурен живот", добави той.

Преди произнасянето на присъдатата, прокурор Фабио Пикути си позволи да направи паралел с оценката на терористичната опасност в САЩ преди атентатите от 11 септември 2001 г. След 11 септември докладът, показал недостатъчен анализ на опасностите, свързани с атентатите, доведе до оставката на шефа на ЦРУ и неговия заместник, което свидетелства, че такива аргументи съществуват и другаде, отбеляза той.

Осъждане на сеизмолозите е безпрецедентно и тревожи научните среди. Сред тях има големи италиански учени като професор Енцо Боски, който доскоро бе председател на Националния институт по геофизика и вулканология. Повече от 5000 учени подписаха отворено писмо до президента Джорджо Наполитано в защита на подсъдимите.