Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са готови за контранастъпление и то ще бъде проведено до 15 май, заяви ръководителят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин във видео интервю, разпространено днес от руския военен блогър Семьон Пегов, предаде ТАСС.

"Украинската армия е готова за контранастъпление. Досега я спираше лошото време, а може би и някакви вътрешни проблеми, които е трябвало да се решат. Навярно ще ни оставят да си отдъхнем на 9 май, но до 15 май просто 100% ще има настъпление", заяви той.

Пригожин призова руснаците за спокойствие и подчерта, че никой няма да влезе с танкове в Москва.

По думите му има сили, които искат да "разчленят Русия". "Ето защо най-добре е сега да дадем отпор или в противен случай държавата, наречена Руска федерация, може и да престане да съществува", коментира той.

Всички предположения, че американците ще накарат украинците да се откажат от настъпление са неоснователни, смята Пригожин. "А може би Зеленски ще излезе и ще каже, че не трябва да се продължава по-нататък? Тогава ще продължат поляците, който има изгода ще продължи. Кой не би се полакомил от Русия? В нашата история това е ставало толкова много пъти", каза още шефът на Вагнер.

Запитан дали ще бъде в Москва за Парада на победата на 9 май, Пригожин отговори: "Не. Просто имаме много работа".

10 цистерни с петрол унищожени при атаката в Севастопол

Десет цистерни с петрол са били унищожени при днешния пожар в склад за гориво в Севастопол, заяви украинското военно разузнаване, цитирано от ДПА.

"Общият им обем е около 40 000 тона, заяви Андрий Юсов, говорител на украинската разузнавателна служба ГУР. "Това е божие наказание особено за убитите граждани на Уман, сред които има и 5 деца", допълни той, имайки предвид ракетната атака, която Русия нанесе ден по-рано срещу разположения в Централна Украйна град.

Предполага се, че експлозията в Севастопол е причинена от украинска атака с дронове. Киев не пое отговорност за нападението. В същото време Юсов подчерта, че в бъдеще ще има още експлозии като днешната и призова жителите на Крим да стоят надалеч от военни обекти.

Според украинския говорител петролният склад е използван от руския Черноморски флот.