На ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин са върнати кашоните с пари в брой, иззети по време на обиск в Санкт Петербург в рамките на наказателното дело за въоръжен метеж, съобщава петербургският сайт "Фонтанка".

Според изданието на 2 юли шофьорът на бизнесмена дошъл да вземе парите с официално пълномощно. Става дума за общо десет милиарда рубли (около 102 млн. евро) и стотици хиляди долари в брой, както и пет кюлчета злато.

Въпреки това, отбелязва "Фонтанка", следователите първоначално не са искали да върнат иззетите ценности и пари. "Но, съдейки по поредния обрат, се е намесило обстоятелство с непреодолима сила", пише изданието.

На 23 юни Евгений Пригожин започна метеж, обявявайки "поход на справедливостта" към Москва. Основателят на ЧВК "Вагнер" поиска оставката на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и на началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. Срещу бизнесмена бе образувано наказателно дело по член за въоръжен бунт. На следващия ден Пригожин прекрати бунта след разговори с Александър Лукашенко, след което наемниците се върнаха в Луганска област на Украйна, а наказателното дело беше прекратено.

На 24 юни в рамките на делото за бунта в Санкт Петербург се проведоха обиски и в близост до хотел "Трезини", за който се смята, че е офисът на Пригожин, е открит микробус "Газель" с кашони с пари в брой на стойност четири милиарда рубли. В подземния паркинг на хотел River Palace, който е свързан с бизнесмена, е открит микробус "Ситроен Джъмпер": в него е имало още 80 кутии с пари в брой на стойност шест милиарда рубли. В офиса на Пригожин са конфискувани и пет килограма златни кюлчета, пари в долари, шест пистолета, пет килограма бял прах и няколко фалшиви паспорта. Самият Пригожин твърди, че парите в брой са били предназначени за плащания към наемниците от ЧВК "Вагнер".