Създателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, който през уикенда изправи на нокти властите в Русия със своя "поход за справедливост" към Москва, а след това бе пратен "на заточение" в Беларус, проговори за първи път след края на т.нар. метеж.

Ето цялото му послание:

"ЧВК "Вагнер" е най-опитното и боеспособно бойно подразделение в Русия, а може би и в света. Мотивирани и нахъсани бойци, които са изпълнявали задачи само в интересите на Руската федерация - в Африка и арабските страни - по целия свят. В последно време това подразделение се справи добре в Украйна, изпълнявайки някои много сериозни задачи. В резултат на интриги, необмислени решения, това подразделение трябваше да престане да съществува на 1 юли 2023 г. Събра се съвет на командирите, който поднесе цялата информация на бойците. Никой не се съгласи да подпише договор с Министерството на отбраната, защото всички знаят, че това би довело до пълна загуба на боеспособност. Опитните бойци и командири ще бъдат размазани и всъщност ще отидат за пушечно месо, ще се озоват там, където няма да могат да използват потенциала и опита си. Онези бойци, които решиха да преминат към МО, го сториха.

Но това са малцина - около 1-2 %. Бяха използвани всички аргументи за запазване на ЧВК, но нито един от тях не беше реализиран - в опит да влезем във всяка друга структура, където бихме могли да бъдем полезни.

Решението за преминаване към МО беше взето в най-неподходящите моменти. Независимо от това ние поставяхме техниката на транспортьори, смятахме, че в случай, че това решение не бъде взето, да излезем на 30 юни в конвой до Ростов и публично да предадем техниката пред щаба на Южния военен окръг.

Въпреки че не проявихме никаква агресия, срещу нас беше нанесен ракетен удар и веднага след това ни атакуваха с хеликоптери. Около 30 бойци бяха убити, някои бяха ранени. Това беше повод за незабавното решение на Съвета на командирите да тръгнем незабавно. Заявих, че няма да използваме агресия, но ако бъдем нападнати, ще отвърнем на удара.

По време на целия "Марш", който продължи 24 часа, една от колоните тръгна към Ростов, а другата - към Москва. За един ден изминахме 780 км, като на земята не бе убит нито един войник. Съжаляваме, че се наложи да ударим въздушните средства, но тези средства хвърляха бомби и нанасяха ракетни удари. През това време всички военни обекти по пътя бяха блокирани и обезвредени. Никой от намиращите се на земята не беше убит. Сред бойците на ЧВК бяха ранени няколко души, а двамата загинали, които се присъединиха към нас, бяха военнослужещи на Министерството на отбраната. Никой от бойците на ЧВК не е принуждаван да участва в похода и всички знаеха крайната му цел. Целта на похода беше да не се допусне унищожаването на ЧВК "Вагнер" и да бъдат подведени под отговорност всички онези, които с непрофесионалните си действия допуснаха огромен брой грешки по време на "СВО".

Спряхме се в момента, в който челният щурмови отряд, който се приближи на 200 км от Москва, разгърна артилерия, извърши разузнаване на района и в този момент стана очевидно, че ще се пролее много кръв. Затова сметнахме, че демонстрацията на това, което смятахме да направим, тя е достатъчна. Решението ни да обърнем се дължеше на два фактора: не искахме да проливаме руска кръв. А вторият - че бяхме тръгнали да демонстрираме протеста си, а не да сваляме властта в страната.

Тогава Лукашенко подаде ръка и предложи да се намерят решения за продължаване на работата на ЧВК в рамките на законна юрисдикция. Колоните обърнаха обратно и се върнаха в полевите лагери.

Нашият "марш" показа много сериозни проблеми със сигурността на територията на цялата страна. Блокирахме всички военни поделения, летища. За 24 часа изминахме разстоянието, което съответства на разстоянието от мястото на старта на руските войски на 24 февруари 2022 г. до Киев и от същата точка до Ужгород. Затова, ако действията на 24 февруари 2022 г. по време на началото на "СВО" бяха извършени от подразделение с ниво на подготовка и морал като на ЧВК "Вагнер", то може би "специалната операция" щеше да продължи едно денонощие".